Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

29 november 2002

Publicerat fredag 29 november 2002 kl 11.12
SMAKFULL PURJOLÖKSPAJ, FLÄSKFILÉ MED KRÄMIG OSTSÅS och BANANGLASS
FÖRRÄTT SMAKFULL PURJOLÖKSPAJ DETTA ÄR BRA ATT HA: 300 g smördeg 450 g purjolök 2 stora potatisar 5 skiv rökt fläsk 150 g hyvlad god ost 2 msk smör 1 msk vetemjöl 1 1/2 dl buljong 1 ägg Salt o peppar GÖR DEN SÅ HÄR: Börja med att skära purjon i 4 cm långa bitar. Koka detta i saltat vatten ca 10 minuter och häll sedan i en sil. Gör en tjock redning av smör, mjöl och buljong, häll denna redning över purjon och rör om. Klä en pajform med smördeg och låt degen gå någon centimeter över formkanten. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg dessa skivor i pajbottnen. Bred ut purjon över potatisen. Lägg dit fläskskivorna och till sist den hyvlade osten. Pensla degkanten med ägg och lägg ett lock av smördeg över det hela. Vik upp kanten och nyp ihop med fingrarna. Pensla det hela med äggula och grädda i en 225 grader varm ugn i ca 45 min. Skulle ovansidan bli för mörk så lägg på ett foliepapper. VARMRÄTT FLÄSKFILÉ MED KRÄMIG OSTSÅS INGREDIENSERNA: 600 g fläskfilé Färsk basilika 2 1/2 – 3 dl lättcreme fraiche 4 msk Cantadou dessertost Vitlök 1 hackad lök Salt o peppar 2 msk hackad gräslök 4 Port färsk tagliatelle, pasta 2 msk riven parmesanost 2 msk olja TILLVERKNINGEN : Börja med att putsa och krydda fläskfilén. Bryn filén i lite olja, till den fått fin färg runt om. Ställ in den i en 200 grader varm ugn i ca 15 minuter. Under denna tid så görs såsen: Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i ca en minut. Sänk värmen och tillsätt creme fraichen och ge detta ett uppkok. Blanda ner osten och låt det hela stå och småputtra till osten har löst sig. Smaka av med salt och peppar och blanda ner mer ost om det skulle behövas. När smaken är bra så rörs gräslöken ner. Koka pastan enligt instruktioner på paketet. Vid servering så läggs pastan i mitten på tallrikarna. Skiva köttet och lägg det på pastan. Fördela ut såsen över det hela och toppa med riven parmesan och hackad basilika. DESSERT BANANGLASS INGREDIENSERNA: 400 g bananer 1 1/2 dl grädde 1 1/2 dl yoghurt naturell 2 msk pressad citron 5 msk honung 2 äggvitor 50 g hackade nötter TILLVERKNINGEN: Börja med att skala och mosa bananerna med en gaffel. Tillsätt grädde, citronsaft, honung, yoghurt samt nötter. Vispa detta med elvisp till det är ordentligt blandat. Häll denna smet i en form, som gärna har lock, och ställ in den i frysen. Låt det hela stå där till det fått en grötaktig konsistens. Nu vispas äggvitorna hårt. Ta ut skålen från frysen och vänd ner äggvitorna i denna. Låt detta frysa till ordentligt, gärna över natten. Ställ skålen i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Servera gärna med lite ljummen chokladsås.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.