Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

6 december 2002

Publicerat måndag 9 december 2002 kl 12.33
GIN OCH ENBÄRSGRAVAD LAX, KYCKLING MED SVAMP och VÄSTERBOTTENSPARFAIT

FÖRRÄTT GIN OCH ENBÄRSGRAVAD LAX DETTA BEHÖVS: 1 kg fin laxfilé 1 dl salt utan jod 3 dl socker 1 kopp hackad dill 10 krossade enbär 12 cl gin GÖR SÅ HÄR: Börja med att putsa laxen så att den är ren och fin. Tag bort bröstben och fenor. Blanda samman salt och socker i lämplig skål. Tag fram en form som passar till fiske. Gärna en med höga kanter. Strö ut av salt- och sockerblandningen i botten på formen och på detta hackad dill. Lägg dit laxen med skinnsidan ner. Strö på ordentligt med socke- och saltblandningen på köttsidan av fisken och täck det hela med hackad dill. Lägg på de krossade enbären och häll på ginet. Täck med aluminiumfolie och ställ in fisken i kylen där den skall stå minst 24 timmar. Vänd några gånger under tiden. Glöm inte att rycka stickbenen med en spetstång innan man börjar skära skivor. Severas i tunna skivor på tunnbröd med en god senapssås och färsk dill till. Fritt val när det gäller dryck. BOSSES GRAVLAXSSÅS DETTA BEHÖVS: 4 msk senap 2 msk socker 2 krm salt 1 msk vinäger 1/2 krm vitpeppar 2 dl olja 1/2 dl hackad dill 1/2 påse saffran 1/2 tsk riven ingefära GÖR SÅ HÄR: Blanda senap, socker, salt, vinäger, peppar, saffran och ingefära. Rör om ordentligt innan oljan tillsätts, först droppvis och sedan i en fin stråle. Gör det under kraftig omrörning. Tänk på att såsen skall bli krämig. Man får röra om någon gång då och då tills saffranet löst sig. Till sist blandar man ner den hackade dillen. VARMRÄTT KYCKLING MED SVAMP INGREDIENTERNA: 4 fina kycklingfiléer 1 msk smör 2 msk olja 1 msk pressad lime 1 stor tunt skivad zucchini 1 skivad purjo 150 g ostronskivling 2 pressade vitlöksklyftor 2 små hackade röda chilifrukter 1/2 dl grädde Salt och peppar TILLAGNINGEN: Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Krydda kycklingen och stek den sedan på mellanvärme i cirka 4 minuter på varje sida. Ta upp och håll varm. Lägg i chili, zucchini och purjolök. Låt detta steka i cirka 2 minuter innan svampen läggs i. Låt det sedan stekas ytterligare några minuter. Häll i grädde och limejuice. Låt det puttra och bli genomvarmt. Smaka av och krydda om det skulle behövas. Servera med någon form av pasta och gott bröd. DESSERT VÄSTERBOTTENSPARFAIT BRA ATT HA: 100 g riven Westerbottensost 3 st äggulor 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 3 dl vispgrädde Varm hjortronsylt som tillbehör GÖR PÅ FÖLJANDE SÄTT: Börja med att riva osten, men riv den grovt. Blanda äggulor, socker ,och vaniljsocker och vispa till en tjock smet. Vispa sedan grädden tjock utan att det blir smör av den. Blanda grädden, osten och de vispade gulorna. Rör ihop detta med en slev. Vispa inte! Häll sedan upp detta i för ändamålet lämplig form och ställ in i frysen. Låt den gärna stå i cirka 4 timmar eller över natten. Glöm inte att ta fram den en god stund innan servering. Servera med varm hjortronsylt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.