Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

13 december 2002

Publicerat fredag 13 december 2002 kl 18.24
KLÄDESHOLMARE, KARRÉ MED FETAOST och CITRUSBÅL.

FÖRRÄTT KLÄDESHOLMARE DETTA ÄR BRA ATT HA: 200 g löksill 1 msk smör 1 rågkaka delad i fyra bitar 4 stora msk kall potatismos 2 hårdkokta ägg i skivor 2 tomater i skivor Dillkvistar för dekoration GÖR SÅ HÄR: Smöra de fyra rågkakebitarna och lägg på ett ganska tjockt lager av potatismos på smöret. Skär sillen i tunna bitar som läggs ovanpå potatismoset. Ta en matsked och ta spadet från burken och droppa över sillen på varje macka. Ta även av löken som finns i burken och lägg på sillen. Till sist är det dags att lägga på de hårdkokta äggen och tomaterna samt garnera med fina dillkvistar. Drick gärna öl till detta, men nåt som är väldigt gott till är ett starkt te. VARMRÄTT KARRÉ MED FETAOST INGREDIENSERNA: 1 msk smör Salt o peppar 4 karréskivor på ca 150 g styck 1 tsk vitlökspulver 100 g fetaost 1 rödlök 2 msk rödvinsvinäger 2 dl vatten 20 st svarta oliver TILLAGNINGEN: Börja med att krydda köttet med salt, peppar och vitlökspulver. Stek sedan köttet gyllenbrunt på båda sidor. Lägg köttet i en smord eldfast form och smula fetaosten över köttet. Skala och hacka löken som även den strös över köttet. Så är det dags att slå på vatten och rödvinsvinägern. Strö till sist över oliverna. Ställ in formen i en 225 grader varm ugn i ca 5 minuter. När detta serveras så görs det med någon form av potatis, typ råstekt, som är härligt kryddad. Dessutom så är en härlig tomatsallad mycket gott till detta. EFTERRRÄTT CITRUSBÅL INGREDIENSERNA: 2 pressade citroner 2 pressade grapefrukt 8 pressade apelsiner 8 – 10 cl grenadin 1 1/2 dl lätt sockerlag 15 – 20 st kumquats (frysta) 1 l fruktsoda Skivor av lime, apelsin och citron TILLVERKNINGEN: Börja med att lösa en dl socker i 1 1/2 dl vatten. Pressa sedan citrusfrukterna och häll detta i en lämplig bålskål. Häll även ner grenadinet. När sockret löst sig i vattnet så blandas även detta ner i skålen. Kumquatsfrukterna får gärna ligga i frysen några timmar. Dessa ska läggas i för att kyla bålen. Sedan är det tid att lägga ner de skivade frukterna och hälla i fruktsodan. Det sista som görs är att lägga i de frysta frukterna. Vill man så kan man också garnera med lite fina blad av mynta.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.