Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Humor och allvar, här samlas rösterna som ger dig både reflektioner, berättelser och nära möten.

10/1 2003

Publicerat fredag 10 januari 2003 kl 10.39
POTATISKANAPÉER, CITRONBRÄSERAD TORSK och PRALINTÅRTA.
FÖRRÄTT POTATISKANAPÉER RÄKOR OCH SIKROM 2 kokta potatisar 8 skalade räkor 50 g avrunnen sikrom Dill Skiva potatisarna (12 mm). Lägg räkor och sikrom på skivorna och garnera med dill. LAX OCH VÄSTERBOTTENSOST 2 kokta potatisar 4 skivor kallrökt lax 4 skivor Västerbottensost Gräslök Gör små laxrosor av laxen. Ställ dessa på potatisskivorna. Lägg på Västerbottensosten och garnera med hackad gräslök. SALAMI OCH PARMESANOST 2 kokta potatisar 8 skivor salami Paprika 4 skivor parmesanost Olivolja Basilikablad Nymald vitpeppar Lägg salami och parmesan på potatisskivorna. Garnera med peppar, basilika, paprika och lite olivolja. VARMRÄTT CITRONBRÄSERAD TORSK INGREDIENSERNA: 4 torskfilébitar om cirka 180 g 4 potatisar 3 vitlöksklyftor 1 lök 1/2 dl olivolja 1 dl vitt vin Salt och peppar 3 dl fiskbuljong 1 citron 4 små tomater Hackad persilja 1 dl pinjenötter GÖR PÅ DETTA SÄTT : Skiva lök och vitlök fint. Skala och skiva potatisarna. Fräs lök, vitlök och potatis i olivolja. Krydda. Pressa över citron och tillsätt buljong och vin. Låt småputtra i ca 8 minuter. Sedan är det dags att lägga i torsken och låta detta sjuda under lock i ca 6 minuter. Rosta pinjenötterna i en varm panna till de blir gyllenbruna. Skiva tomaterna och lägg dem runt kanten i pannan. Strö över den hackade persiljan och pinjenötterna. Servera direkt ur pannan. Gott bröd och god ost passar alldeles suveränt till detta. DESSERT PRALINTÅRTA DETTA ÄR BRA ATT HA: 200 g mjöl 100 g smör 2 1/2 msk vatten TILL FYLLNINGEN: 200 g brända mandlar 200 g Creme Fraiche 2 dl grädde Smör En springform TILLAGNINGEN : Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till botten i en mixerskål. Kör detta till en slät deg. Denna bör få vila kalli i ca 30 minuter. Smörj springformen med smör. Kavla ut degen och kläd formen med denna. Pricka botten med en gaffel och grädda i ca 10 min. Den får inte ta färg. Krossa de brända mandlarna och blanda krosset med Creme Fraiche samt grädda det hela i ca 20 minuter. Rör under tiden försiktigt om i fyllningen då och då. Kyl efter gräddning ner tårtan. Servera med vispad grädde. Gör gärna tårtan dagen före.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".