Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 10 januari 2003

Publicerat fredag 10 januari 2003 kl 10.42
POTATISKANAPÉER, CITRONBRÄSSERAD TORSK och PRALINTÅRTA.
FÖRRÄTT POTATISKANAPÉER RÄKOR OCH SIKROM 2 kokta potatisar 8 skalade räkor 50 g avrunnen sikrom Dill Skiva potatisarna (12 mm). Lägg räkor och sikrom på skivorna och garnera med dill. LAX OCH VÄSTERBOTTENSOST 2 kokta potatisar 4 skivor kallrökt lax 4 skivor Västerbottensost Gräslök Gör små laxrosor av laxen. Ställ dessa på potatisskivorna. Lägg på Västerbottensosten och garnera med hackad gräslök. SALAMI OCH PARMESANOST 2 kokta potatisar 8 skivor salami Paprika 4 skivor parmesanost Olivolja Basilikablad Nymald vitpeppar Lägg salami och parmesan på potatisskivorna. Garnera med peppar, basilika, paprika och lite olivolja. VARMRÄTT CITRONBRÄSERAD TORSK INGREDIENSERNA: 4 torskfilébitar om cirka 180 g 4 potatisar 3 vitlöksklyftor 1 lök 1/2 dl olivolja 1 dl vitt vin Salt och peppar 3 dl fiskbuljong 1 citron 4 små tomater Hackad persilja 1 dl pinjenötter GÖR PÅ DETTA SÄTT : Skiva lök och vitlök fint. Skala och skiva potatisarna. Fräs lök, vitlök och potatis i olivolja. Krydda. Pressa över citron och tillsätt buljong och vin. Låt småputtra i ca 8 minuter. Sedan är det dags att lägga i torsken och låta detta sjuda under lock i ca 6 minuter. Rosta pinjenötterna i en varm panna till de blir gyllenbruna. Skiva tomaterna och lägg dem runt kanten i pannan. Strö över den hackade persiljan och pinjenötterna. Servera direkt ur pannan. Gott bröd och god ost passar alldeles suveränt till detta. DESSERT PRALINTÅRTA DETTA ÄR BRA ATT HA: 200 g mjöl 100 g smör 2 1/2 msk vatten TILL FYLLNINGEN: 200 g brända mandlar 200 g Creme Fraiche 2 dl grädde Smör En springform TILLAGNINGEN : Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till botten i en mixerskål. Kör detta till en slät deg. Denna bör få vila kalli i ca 30 minuter. Smörj springformen med smör. Kavla ut degen och kläd formen med denna. Pricka botten med en gaffel och grädda i ca 10 min. Den får inte ta färg. Krossa de brända mandlarna och blanda krosset med Creme Fraiche samt grädda det hela i ca 20 minuter. Rör under tiden försiktigt om i fyllningen då och då. Kyl efter gräddning ner tårtan. Servera med vispad grädde. Gör gärna tårtan dagen före.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.