Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 17 januari 2003

Publicerat fredag 17 januari 2003 kl 11.01

ROSTBIFFTOAST, PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÉ och KAFFESUFFLÉ

FÖRRÄTT ROSTBIFFTOAST INGREDIENSERNA: 4 – 8 skivor färdiggrillad rostbiff 4 kantskurna brödskivor 4 – 8 msk potatissallad 4 msk rostad lök 4 tsk pepparrotsgrädde Sallad, tomat, gurka, gräslök GÖR SÅ HÄR: Stek de kantskurna brödskivorna gyllenbruna i smör. Lägg dessa på tallrikar. Placera två små fina salladsblad i var sitt hörn på alla brödskivorna. Lägg potatissalladen mellan salladsbladen och lägg rostbiffen på potatissalladen. Strö på den rostade löken. Lägg en tsk av pepparrotsgrädden på varje toast. Garnera med tomat, gurka samt gräslök. Servera. VARMRÄTT PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÉ DETTA ÄR BRA ATT HA: Ca 1 kg fin fläskkarré 1 krm ingefära 12 – 16 katrinplommon Salt och peppar 1 dl grädde Grova bitar av broccoli och morötter Kokt potatis Äppelmos Ljus maizenaredning TILLAGNINGEN: Börja med att sätta ugnen på ca 175 grader. Gör ett hål med en smal kniv rakt igenom karrén, längsefter. Fyll hålet med plommon från båda sidor. Krydda med salt, peppar och ingefära. Har man termometer så sätts den in i köttet nu. Lägg köttet i ugnssäker form och stek köttet i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme eller till köttet har fått en innertemp på 75 grader. Ta ut köttet och linda in det i folie och låt ligga på eftervärme ca 10 min. Koka lätt de grönsaker som ska användas. Späd skyn med lite vatten och grädde. Krydda. Red av med en aning majsenaredning. Skiva och lägg köttet på ett fat med grönsakerna vid sidan av. Servera med såsen i skål, kokt potatis och äppelmos. DESSERT KAFFESUFFLÉ DETTA ÄR BRA ATT HA: 1 msk gelantinpulver Lite olja 4 msk varmt vatten 1 1/2 dl grädde 1 1/4 dl socker 4 msk starkt kaffe 4 ägg, delade 2 msk skivad syltad ingefära 2 msk spad från ingefäran GÖR SOM FÖLJER: Smörj en suffléform på ca 6 dl med en aning olja. Fäst ett dubbelt lager av smörpapper på insidan formen. Rör ut gelantinet i varmt vatten. Vispa grädden samt rör äggulor och socker poröst. I detta tillsätts spad, kaffe och ingefära. Häll nu gelantinet i en jämn stråle under omrörning. Vänd ner grädden i smeten. Så är det dags att vispa äggvitorna hårt och vända ner dem. Häll sedan smeten i formen. Ställ formen i kyl till den stelnat. När det är dags att servera tas papperet bort försiktigt. Garnera med lite vispad grädde och några skivor ingefära.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.