Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 24 januari 2003

Publicerat fredag 24 januari 2003 kl 11.30
LAXSOPPA, KOKOSPANERAD SPÄTTAFILÉ och CHEESECAKE

FÖRRÄTT LAXSOPPA INGREDIENSER: 1 lök 1 zucchini (ca 300 g) 1 msk smör 5 dl vatten 1 1/2 hönsbuljongtärning 1 knippa persilja 1 tsk torkad körvel 1/2 dl creme fraiche 150 g benfritt laxkött TILLAGNINGEN: Skala och hacka löken samt skiva zucchinin. Fräs löken i lite smör i en lämplig panna. Lägg i zucchinin samt häll på vatten. Nu läggs även buljongtärningarna i. Detta får småputtra i ca 10 minuter. Lyft upp zucchinin med hålslev och lägg det i en mixerskål. Mixa detta med persilja, körvel och lite av buljongen och häll tillbaka i grytan. Slå i den kvarvarande buljongen och vispa i creme fraichen, smaksätt med salt och peppar. Skär laxen i bitar och lägg ner dem i soppan. Låt sjuda en liten stund. Servera direkt med gott bröd och naturligtvis god ost. VARMRÄTT KOKOSPANERAD SPÄTTAFILÉ DETTA ÄR BRA ATT HA: 600 g spättafilé 1 tsk ingefära Salt och peppar 2 st ägg 4 dl riven kokos 2 msk smör TILL PAPAYASALSA: 1 – 2 papayafrukter 1 limefrukt 2 msk hackad koriander Salt 2 tsk brun farin GÖR SOM FÖLJER: Börja med att krydda fisken med salt o peppar samt malen ingefära. Knacka äggen i en skål och vispa upp dem. Vänd fisken först i ägg och sedan i kokos och se till att det fastnar ordentligt med kokos på fisken. Detta får ligga och torka i ca 5 minuter. Stek de panerade filéerna ca 3 – 4 minuter på varje sida på mellanvärme. Till salsan: Skala papayan och ta bort kärnor. Tärna därefter papayan. Riv skalet från limefrukten och pressa ur saften. Blanda samman papaya, limesaft, limeskal och koriander. Detta smakas av med salt och brunt farinsocker. Servera fisken med salsan kokt potatis eller ris och en härligt syrlig sallad. DESSERT CHEESECAKE INGREDIENSERNA: 200 g smör 400 g digestivekex 2 ägg 400 g kesella 1 dl socker 2 msk limesaft Skal av 1 lime 1 msk vaniljsocker 3 dl frysta hallon 3 dl frysta blåbär TILLAGNINGEN: Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Stöt kexen i en mortel och smält smöret i en panna. Blanda ner ett av äggen i smöret och rör ner de krossade kexen. Denna blandning breds ut i botten på en springform. Blanda samman kesella, socker, limesaft, limeskal, ägget och vaniljsocker ordentligt. Detta läggs nu ovanpå kexen i springformen. Grädda i ugnen i ca 15 – 20 minuter och låt det sedan svalna. Mosa ca en tredjedel av både hallon och blåbär och stryk detta över kakan. Resten av bären läggs i en skål och serveras vid sidan av. Vill man kan man servera vispad grädde som är smaksätt med någon god bärlikör, detta är ej nödvändigt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.