Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 31 januari 2003

Publicerat fredag 31 januari 2003 kl 11.36
VOL – AU – VENT MED KRÄFTOR, KABANOSSWOK och CITRUSSUFFLÉ MED KARAMELLGRÄDDE.

FÖRRÄTT VOL – AU – VENT MED KRÄFTOR INGREDIENSERNA: 100 g spenat 1/2 purjolök 1 1/2 dl lätt creme fraiche 2 dl riven ost 2 msk smör 1 vol – au – vent färdigköpt 200 g kräftstjärtar Dill Salt och peppar 1/2 dl riven pepparrot TILLAGNINGEN: Börja med att skölja purjon och spenaten samt strimla purjon. Koka upp creme fraichen och tillsätt osten så den får smälta. Fräs purjo och spenat i smör. Krydda med salt och peppar. Häll detta i sil och låt det rinna av ordentligt. Sedan är det dags att värma vol -–au – venten i ugnen. När den är riktigt varm så tas den ut och purjo och spenat läggs i botten. Kräftstjärtarna värms i såsen så att de blir härligt varma. Häll denna sås över grönsakerna. Avsluta med att strö över hackad pepparrot och dill. På med locket och servera. VARMRÄTT KABANOSSWOK DETTA ÄR BRA ATT HA: 2 lökar 1 grön och 1 röd paprika 300 g kabanoss 2 msk olja 400 g vitkål 2 msk honung 1 msk vinäger Salt o peppar 1 tsk grovstött kummin GÖR SOM FÖLJER: Börja med att skala och skiva löken, skiva även korven. Kärna ur och strimla paprikorna. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna och fräs lök, paprika och korv tillsammans i några minuter. Strimla vitkålen fint. Lägg ner denna i woken så den får fräsa med i ca 4 minuter. Glöm inte att röra om då och då. Krydda med salt, peppar, honung, vinäger och kummin. Servera denna wok med ett gott bröd och även lite matlagningsyoghurt. Om man känner för det så kan man även servera nudlar till men det är inte nödvändigt. DESSERT CITRUSSUFFLÉ MED KARAMELLGRÄDDE INGREDIENSERNA: 1/2 dl vatten 6 äggvitor 1/2 dl socker 4 msk potatismjöl 2 msk konncentrerad apelsinjuice 1 1/2 dl lime och grapefruktjuice 4 msk Grand mariner TILL KARAMELLGRÄDDEN: 1/2 dl vatten 3/4 dl socker 2 dl grädde TILLAGNINGEN: Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda de olika juicerna med vatten och koka upp detta. Rör ut potatismjölet i likören och red av juiceblandningen med detta. Låt det svalna. Sockra äggvitorna och vispa dessa stenhårt. Vänd ner vitorna i den kalla citrussmeten, men gör detta försiktigt. Fyll i en smörad samt sockrad suffléform och grödda i ugnen i ca 20 minuter. Karamellgrädden gör du genom att smälta sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt. Blanda i en halv dl av grädden samt vattnet detta får småkoka till det blir riktigt slätt och låt det sedan stå och svalna. Vispa resten av grädden och vänd ner den i karamellen. Servera grädden vid sidan av sufflén.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.