Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 7 februari 2003

Publicerat fredag 7 februari 2003 kl 11.24
KRUTRÖKSGRATINRAD SPARRIS, ROSTBIFF MED PURJO OCH CHAMPINJONSÅS och CHOKLADMOUSSE I APELSIN.

FÖRRÄTT KRUTRÖKSGRATINRAD SPARRIS INGREDIENSERNA: 4 hg sparris på burk, avrunnen 3 msk smör 1 msk vetemjöl 3 1/2 dl mjölk Salt o peppar 100 g riven Krutröksost 1 msk ströbröd Lite riven muskot 1 tsk timjan TILLAGNINGEN: Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg sparrisen snyggt och prydligt i en smord ugnsfast form eller i portionsformar. Smält 1 msk smör i en panna. Strö över mjölet och rör om ordentligt innan mjölken tillsätts. Låt det hela tjockna under ständig omrörning. Krydda med salt och peppar. Häll såsen över sparrisen och klicka på resterande smör. Strö på den rivna osten och på osten strös ströbrödet. Pudra även på lite muskot. Gratinera i ugnen ca 15 minuter eller till osten smält och fått gyllenbrun färg. Servera detta med ett gott bröd. VARMRÄTT ROSTBIFF MED PURJO OCH CHAMPINJONSÅS INGREDIENSERNA: 1 påse purjolökssoppa 1 – 2 brk champinjonsoppa Salt o peppar Timjan 3 1/2 dl vatten 1,4 kg rostbiff Morötter Kålrot Palsternacka Selleri GÖR SOM FÖLJER: Börja med att sätta ugnen på ca 160 grader. Blanda samman purjolökssoppan, champinjonsoppan, kryddor och vatten till en slät sås. Gör detta i en skål. Lägg steken i en stekgryta med lock och slå över såsen från skålen. Sätt på locket och ställ in det hela i ugnen där det får stå i ca 11/2 – 2 timmar. Efter ca halva tiden så smakas såsen av och man kryddar på om det skulle behövas. Eventuellt så får man slå på lite mera vatten. Under tiden så skalas rotfrukterna och skärs i grova bitar. Koka sedan dessa i saltat vatten i ca 4 minuter, håll dem varma. Ta upp rostbiffen ur grytan och låt den dra efter i ca 5 minuter. Servera genom att skiva rostbiffen och lägg skivorna på ett fat med rotfrukterna på sidorna och slå sås över. Servera med kokt potatis. DESSERT CHOKLADMOUSSE I APELSIN INGREDIENSERNA: 6 fina blonda apelsiner 200 g mörk blockchoklad 2 dl grädde 1 – 2 äggulor 1 – 2 msk apelsinlikör, om man har Rivet skal av en apelsin Skurna skinnfria apelsinklyftor Florsocker Citronmeliss TILLAGNINGEN: Skär bort ett lock på fyra apelsiner och gröp ur köttet försiktigt med en sked. Se till att apelsinerna står ordentligt. Bryt den mörka blockchokladen ner i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna en aning. Vispa grädden och blanda i äggulor, likör, apelsinskal och chokladen till en härligt fluffig mousse. Fyll nu de urgröpta apelsinerna med mousse och ställ in dem i kylen. När det är dags att servera så garnera med apelsinklyftor, pudra på florsocker och citronmeliss.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.