Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken 14 februari 2003

Publicerat fredag 14 februari 2003 kl 10.57
RÄKOR I TUNNBRÖDSKORG, PAPRIKABIFF och FRUSEN PINA COLADA.
FÖRRÄTT RÄKOR I TUNNBRÖDSKORG GREJER SOM VI BEHÖVER: 3 hg nyskalade räkor Cirka 100 g sikrom eller -kaviar 4 tunnbrödskorgar 1 knippe finhackad dill Dill till dekoration ! citron Italiensk salladskrydda Sallad, tomat, gurka 4 msk lättmajonäs SÅ HÄR GÖR VI: Börja med att skära räkorna i lite mindre bitar. Blanda sedan med majonäsen samt krydda lite lätt med salladskryddan. Rör til sist ner den hackade dillen. Ta tunnbrödskorgarna och fyll dem till en tredjedel med finstrimlad krispig isbergssallad. Fördela räksmeten i de fyra korgarna. Ta en dessertsked och forma sikrommen eller -kaviaren till fina ägg och lägg dessa på toppen av räkröran. Till sist lägger vi på en fin citronklyfta och några fina kvistar dill. Garnera gärna med en fin sallad, tomat och gurka. Ställ korgarna på assiett och servera. VARMRÄTT PAPRIKABIFF INGREDIENTERNA: 4 msk olja 1 1/2 msk skivad ingefära 500 g fint strimlad lövbiff 1 grön och 1 röd paprika TILL SÅSEN: 1 dl grönsaksbuljong 1 msk sojasås 1 msk sesamolja 1 dl kokosmjölk 1 röd chilifrukt, finhackad Majsenaredning 4 portioner äggnudlar TILLAGNINGEN: Hetta upp oljan i en stekpanna eller wok. Fräs ingefäran i oljan cirka 1 minut. Tillsätt det strimlade köttet och fräs detta under snabb omrörning i 3-4 minuter. Blanda i paprikan och låt det heal fräsa ytterligare några minuter. Blanda samman grejorna till såsen och häll detta i stekpannan. Rör om till det hela börjar tjockna. Koka nudlarna. Lägg biffen för sig och nudlarna för sig i serveringsskålar. Servera. DESSERT FRUSEN PINA COLADA INGREDIENTER: 75 g hackat fruktkött av färsk ananans 75 g banan, hackad 3 dl lättfil 75 g florsocker 2 äggvitor 4 msk mörk rom 3 msk riven kokos till garneringen TILLAGNING: Kör bananen och ananasköttet i en mixer eller matberedare till en härlig fruktpuré som är riktigt slät. Häll upp purén i en skål och blanda i lättfilen, sockret, äggvitorna och den mörka rommen. Vispa runt ordentligt. Ställ skålen i frysenoch låt den stå där tillblandningen har frusit samman till önskad konsistens. När det återstår cirka 30 minuter av frystiden så ska vi rosta kokosflingor på en bakplåt i 175 grader cirka 15-20 minuter. Kom ihåg att röra om flingorna var femte minut under rostningen. När vi serverar denna frusna Pina Colada så lägger vi upp kulor av den i portionsskålar och strör lite av den rostade kokosen över varje portion.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.