Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiokocken 7 mars 2003

Publicerat torsdag 6 mars 2003 kl 18.11
Laxmousse, Fläskfilé med grönpepparsås och Hallonparfait.
FÖRRÄTT LAXMOUSSE INGREDIENSERNA: 100 g skivad kallrökt lax 80 g kall kokt lax 2 dl grädde 50 g varmrökt lax Salt och peppar 2 msk pressad citron VITVINSGELÉ 3 dl vitt vin, torrt 5 gelatinblad TILLAGNINGEN: Börja med fodra 4 st portionsformar med en skiva rökt lax i varje. Lägg därefter övrig lax i en mixerskål och tillsätt grädde, salt, peppar och den pressade citronen. Kör detta i mixern så att det blir en riktigt slät massa eller puré. Sedan är det dags att fylla formarna med denna laxfärs. Dunka formarna lite lätt i bordet så att de luftbubblor som eventuellt finna försvinner. Dessa formar ställs in i kylen där de gärna får stå några timmar innan det är dags för servering. Smält gelatinbladen i lite varmt vatten. Blanda sedan ner detta i vinet. Häll upp detta på ett stort fat och låt det stelna i kylen. Slå upp moussen på fat och garnera med hackad vingelé, citronklyftor samt fin dill. Smör, bröd och ost är mycket gott till. VARMRÄTT FLÄSKFILÉ MED GRÖNPEPPARSÅS DETTA ÄR BRA ATT HA: 500 g fin putsad fläskfilé 8 – 10 potatisar 4 msk smör 2 schalottenlökar 3 dl grädde 2 msk grönpeppar 2 msk konjak 250 g sockerärtor Salt o peppar GÖR SOM FÖLJER: Börja med att göra potatiskakan genom att koka potatisen nästan färdig. Låt den sedan svalna. När den svalnat så strimlas den. Stek potatisen som en hel kaka i en bra stekpanna i ca 5 – 6 minuter. Vänd den nu genom att vända upp den på ett lock eller tallrik och sedan tillbaks i stekpannan. Stek den nu ytterligare ca 5 – 6 minuter. Krydda den med salt o peppar. Skala och hacka löken. Fräs löken och grönpeppar i lite smör i en lämplig kastrull. Tillsätt grädden och låt det hela reducera ner till cirka hälften. Smaka av det hela med salt o peppar samt konjak. Krydda köttet och stekt det i ca 15 – 18 minuter i smör. Vänd filén så den steks runt om. Servera genom att skiva filén och lägg den på fat. Vid sidan om läggs potatiskakan. Slå sås på köttet och servera. Smörslungade sockerärtor är smaskens till. DESSERT HALLONPARFAIT GREJOR SOM BEHÖVS: 4 äggulor 4 dl grädde 5 msk strösocker 2 dl god hallonsylt TILL HALLONSÅSEN: 1/2 liter frysta hallon 1 tsk florsocker SAMMANSÄTTNINGEN: Börja med att vispa ägg och socker riktigt pösigt, vispa också grädden. Vispa ner sylten i äggsmeten. Detta blandas nu samman med den vispade grädden. Se till att det blandas ordentligt. Smeten hälls upp i en för ändamålet lämplig skål och ställs in i frysen i minst 5 timmar. Det går utmärkt att göra detta dagen före den ska ätas. Strax före servering så körs hallonen och florsockret i en mixer till en slät sås. Sila det hela så den blir riktigt slät. Vid servering så görs en spegel av sås på ett serveringsfat. På såsen så läggs parfaiten. Garnera gärna det hela med lite hallon och eventuellt något grönt blad.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.