Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Humor och allvar, här samlas rösterna som ger dig både reflektioner, berättelser och nära möten.

Så undviker du blysmittat älgkött

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 09.25
Jägaren Christer Zakrisson
(3:57 min)
Vilande älg. Skär du bort tillräckligt av älgköttet där blykulan gick in? Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Älgfärs kan innehålla bly. Det visar Livsmedelsverkets undersökning, som kom i juni. Forskarna har undersökt färs från älg som skjutits med blyammunition och fann små spår av bly kvar i köttet där kulan gått in. Den som får i sig fragmenten riskerar en höjd blyhalt i blodet.

Livsmedelsverket råder därför gravida, och kvinnor som planerar att skaffa barn och barn under 7 år att undvika att äta kött från vilt - som är skjutet med blyammunition OCH som kommer från delar av djuret som är nära kulans sårkanal, till exempel färs och grytbitar. Christer Zakrisson från Svenska Jägareförbundet Norr säger att jägarna borde följa råden.

Pia Diaz Bergner
pia.diazbergner@sverigesradio.se

Livsmedelsverkets råd till jägare och jägarfamiljer och andra är att begränsa sin konsumtion till en gång per vecka, av kött från vilt skjutet med blyammunition som kommer från delar av djuret som är nära där kulan tog.

Sök mer information på Livsmedelsverket hemsida: Http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Bly/Bly-i-viltkott/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".