Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eriks bästa aktualiteter - Ipred

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 09.40
1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
Att ladda ner på bussen, via näraliggande nätverk, kan vara ett sätt att komma undan.
5 av 5
Blandband.

Brukar du ladda ner film och musik? Från och med idag är det större risk att åka dit. I och med en lagändring har nämligen film- och skivbolag rätt begära ut information om nedladdare av internetoperatörerna direkt. Polisen behöver inte längre blandas in, vilket innebär att fler fall kommer kunna tas upp.

Ipred är egentligen en rad olika lagar om civilrättsliga sanktioner på immaterialrättsområdet. En 390 sidor lång lunta som den riktigt nördiga kan ladda ner (helt lagligt) på . Varsågod att roa dig.

 

Så här ligger det till

En dator som är uppkopplad har ett IP-nummer, en identitet. Det här numret går att se utifrån, om man är en rackare på datorer. Det är film- och skivbolagens internetspanare. Konkret kan det alltså gå till så att om film- och skivbolagens spanare ser ett IP-nummer i samband med en uppladdning av en film eller en skiva, kan de ta kontakt med internetoperatören och kräva personuppgifter på IP-numret. Vips har de namn och adress på nedladdaren, och kan skicka ett brev med krav på pengar - så mycket som de förlorat på att du gett bort musiken eller filmen till någon annan.

I Danmark, där en liknande lag redan finns, ser breven ut så . Observera att brevet avslutas med ”med vänlig hälsning”. Någon har med andra ord iallafall tänkt på vikten av att hålla god ton. En liten tröst när man just blivit av med en månadslön. Observera att Sveriges Radio naturligtvis inte tar ansvar för materialet på denna sida.

 

Gränsdragningar

Lagen i sig är utformad så att det måste röra sig om intrång av viss omfattning för att det ska kunna räknas som ett brott. Lite pruttig svenska det där, men konkret innebär det att om man bara laddade ner Petters ”Min Click” en gång, så räcker inte det för att åka dit - vad än Petter tycker om saken. Man måste ladda ner en mer för att det ska vara något att ta upp.

Men medan nedladdning upp till en viss gräns tydligen är okej, så är uppladdning helt förbjudet enligt den nya lagen. Den fildelningstjänst som fått stå som repre-sentant för fildelningen i stort, är ju The Pirate Bay. Den teknik som The Pirate Bay använder heter bittorrent och innebär att varje gång man laddar ner en låt eller en film, så laddar man samtidigt upp. Det är det som är det finurliga med bittorrent - ju fler användare, desto snabbare nedladdning.

Den som laddar ner lite, men använder bittorrentteknik, riskerar med andra ord ändå att åka dit. Tough shit.

 

Straff

Vad kommer det kosta om man åker dit då? Skadeståndet ska enligt lagen täcka den faktiska skadan, inte mer. Det innebär alltså att om man har laddat ner en skiva, och därmed laddat upp den till ett antal andra, är det de uteblivna inkomster för dessa som ska ersättas. Skiv- och filmbolag kan alltså inte komma dragandes med uppskattningar och fantasisummor. Men den faktiska skadan kan nog vara nog så kostsam, om man laddat upp till många.

 

Tänkbara följder

En del tror att lagen kommer innebära att den illegala fildelningen kommer att minska. Andra tror att lagen kommer att bli tandlös, trots försöken att täppa till ordendligt. Den uppfatt-ningen kommer sig främst av två orsaker. Dels de öppna trådlösa hemma-nätverken. Många kopplar ju upp sig via trådlösa nätverk idag och en del av dem kräver inget lösenord. Alla kan använda det. Det gör det närmast omöjligt att bevisa vem som fildelat - ägaren av nätverket eller någon annan. Detta faktum har lett till att flera danskar friats i domstol.

Men det har även dykt upp andra sätt att lura skiv- och filmbolagsspanarna. Nyckeln till framgång för spanarna är ju folks IP-nummer. Men är numrena inte synliga blir det ju problem. De tjänster som har dykt upp på sistone bygger på att man, när man kopplar upp sig, gör det via en server. När man sen går in på en fildelningssida, är det serverns IP-nummer som syns och inte ens eget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".