Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans artist: R. Kelly

Publicerat fredag 4 december 2009 kl 08.00
1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

R. Kelly personifierar på sätt och vis nittiotalets r'n'b. Hans musik är klassisk i sammanhanget och hans stil har stått modell för många stjärnor efter honom. Sen debuten 1992 har R. Kelly släppt elva egna album och producerat ett gäng till - och hans popularitet håller i sig. Detta trots anklagelserna om att han ska ha spelat in filmer där han har sex med minderåriga.

 

En musikalisk uppväxt

Robert Sylvester Kelly föddes den åttonde januari 1967 i Chicago. Han växte upp med sin ensamstående mor och tre syskon i ett av stans projektsområden. Mamman hade själv musikalisk bakgrund och inspirerade barnen till att ägna sig åt musik. Så många uppgifter om hur Roberts uppväxt egentligen var finns inte. När han var tretton år blev han skjuten av en rånare, men modern har senare berättat att den historien inte var sann, utan att det egentligen handlade om ett självmordsförsök. Efter den här händelsen gick Robert helt in för musiken och basketen - vem vet, kanske för att komma tillrätta med livet. Mamman var mån om att barnen skulle få en bra grund i livet, kanske särskilt Robert, och fixade in dem på en prestigefull skola i Chicago.

Det var här han träffade musikläraren Lena McLin, som R. Kelly senare har beskrivit som den som ledde honom till den succé han senare nådde inom musiken. McLin lärde honom såväl klassisk som modern sång och lärde honom dessutom franska, italienska och tyska. Under det sena åttiotalet började Robert och hans vänner spela för folk på stan. Han och vännen Marc Mc Williams startade gruppen MGM - Musically Gifted Men och fick så småningom skivkontrakt. Men efter att kontraktet sålts till ett större bolag och Robert, som nu börjat kalla sig R. Kelly, kom i konflikt med medlemmarna i MGM - byttes de helt enkelt ut.

 

Artisten R. Kelly växer

Det nya bandet fick heta Public Announcment och blev med tiden alltmer ett kompband åt Kelly och när debutalbumet "Born Into The 90's" kom 1991 stod det "R. Kelly And Public Announcment" på omslaget. Samarbetet höll i sig i två år till, sedan gick R. Kelly vidare för att satsa på solokarriären. Något som visade sig vara ett bra drag.

För samma år släppte han sitt eget debutalbum, "12 Play", som blev det stora genombrottet. Singlarna höll sig kvar på listorna som fästingar på sommaren och R. Kelly räknades numera som en av de absolut hetaste inom hiphop och r'n'b. Nittiotalet var helt enkelt hans. Det var många som ville samarbeta med den nya stjärnproducenten och artisten - under de kommande åren jobbade han med Michael Jackson, Aaliyah (som han senare gifte sig med), Toni Braxton och Quincy Jones. Credden växte och i samband med filmen "Space Jam" 1996 ville en av huvudrollsinnehavarna i filmen, basketspelaren Michael Jordan, att R. Kelly skulle skriva en låt. Okej då, sa R. Kelly och gjorde en dunderhit.

 

 

Under de kommande åren fortsatte R. Kelly att producera filmmusik vid sidan av de vanliga skivsläppen. Med tanke på otroligt stor R. Kelly var vid den här tiden kan man tänka sig att filmproducenterna drog i honom - ett samarbete med R. Kelly kunde innebära stora intäkter. Bland annat gjorde R. Kelly låtar till "Batman & Robin", "Shaft" och "Ali". År 2000 gjorde han som många andra stjärnor vid just den här tiden och släppte en skiva med ett namn inspirerat av internet - TP-2.com. På plattan fanns bland annat ett samarbete med Jay-Z och när succén var given började man planera en platta och turné ihop. Men något kom i vägen.

 

De stora problemen kommer 

Det började nämligen ryktas en del om R. Kellys intresse för sex och unga, riktigt unga tjejer. Man kan tänka sig att en stjärna av R. Kellys dignitet borde vara lite mer försiktig och hålla sig i skinnet just när det gäller sex med unga. Man ska komma ihåg att Michael Jackson råkade ut för en liknande sak mindre än tio år tidigare. Sommaren 2002 anklagades han offentligt för att ha spelat in ett antal filmer där han har sex med minderåriga tjejer. Bland annat ska han ha kissat på en av dem. Charmtroll där.

Skivan med Jay-Z spelades visserligen in men marknadsfördes inte särskilt mycket. Någon på marknadsavdelningen kände väl att det inte var läge med tanke på all uppmärksamhet. Bra där. Det tog många år innan domen föll. Många av tjejerna hävdade att det inte var de som var syntes på bande och den domare som skulle ha hållit i rättegången trillade från en stege. Dagens Nyheter skrev inför rättegången att sångaren hävdat att han vid tillfället inte viste hur gammal flickan var. Samtidigt ska försvarsadvokaterna ha hävdat att det inte var Kelly på bandet utan att hans ansikte manipulerats i datorn. Otroligt intressant kombo av bortförklaringar, får man väl säga. När det dessutom kom fram att Aaliyah hade varit minderårig när hon och R. Kelly gifte sig, blev inte stämningen direkt bättre. Till slut kom iallafall domen och R. Kelly friades på samtliga punkter. Men så hade han ju också rätt bra med stålar att betala advokater och vem vet - kanske också tjejerna och deras föräldrar...

Men R. Kelly har fortsatt göra musik och verkar inte vara nämnvärt befläckad av anklagelserna. Han blev trots allt friad från anklagelserna, men det blev ju artistkollegan Michael Jackson också. Varför misslyckades han med reparationen av sin karriär medan R. Kelly fortsätter pumpa ut hits? Var det för att Michael Jackson anklagades för att ha gett sig på personer av samma kön som han själv? Var det för att han inte anses lika manlig som R. Kelly? Att en riktig machokille har sina behov och det gör att man har större tolerans. Man kan bara spekulera i anledningarna - men klart står iallafall att R. Kelly fortfarande är en stor stjärna.

 

Tiden efter rättegången

R. Kelly har sen anklagelsekarusellen drog 2002 igång släppt sex skivor. "Chocolate Factory" från 2003 blev en stor succé med bland annat superhiten "Ignition". Året därpå släppte han dubbelskivan "Happy People/U Saved Me" med musik inspirerad av olika genrer på de olika skivorna. Här hördes R. Kellys gospelinspiration tydligt.

 

 

Senare samma år försökte han åka ut på turné med Jay-Z. Samarbetet som drog igång flera år tidigare blev ju försenat eftersom Robert fick problem på grund av sin oförmåga att avgöra människors rätta ålder. Hursomhelst blev turnén ännu ett jobbigt minne för R. Kelly. Killarna verkar ha ägnat mer tid åt att sura på varandra än att uppträda. Kelly dök ibland inte upp på spelningarna, eller kom försent. Det bråkades om uppmärksamheten och till slut lackade någon i Jay-Z:s crew rejält och sprejade R. Kellys nylle fullt med pepparsprej.

För två år sen kom albumet "Double Up" med singeln "I'm A Flirt", som vi har spelat en hel del i SR Metropol och efter det har han fortsatte han göra inhopp hos andra artister, som exempelvis Beyoncé, Mariah Carey och Kanye West. Under tiden har han jobbat på egna album som flera gånger skjutits upp och bytt namn. Det senaste budet är att nya skivan ska få det något anonyma namnet "Untitled". Däremot har R. Kelly släppt en hel del singlar under tiden. Den senaste i skaran är hyllningen till Barack Obama. "I Believe". R. Kelly har själv berättat att han verkligen kände hopp inför framtiden när Amerikas första svarta president steg ut ur Vita huset. När en fullängdare når marknaden är fortfarande oklart, men att Robert Sylvester Kelly har mer att ge sina fans är det nog ingen som tvekar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".