Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Metropol Morgon onsdag 8/9

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 09.30
Ison och Ametist

Idag pratade Ison och Ametist om de bränder och bråk som varit i ett antal förorter i Sverige. Vi undrade vad våra lyssnare tror bränderna beror på, och vad som bör göras åt saken. Svåra frågor... men vi fick in massor med mail och sms, och en del av dom kan du läsa här inne!

En del inkomna sms och mail:

Jag tror ungdomar känner sig svikta o vilsna och gör såhär för att de inte vet vad annars de kan göra för att påverka sin situation, vilket bettyder att det finns inga enkla lösningar.

Hej tack för en grym program. Jag tycker att först ska dem ta reda på grunden till problemet. Dem ska samla ungdumarna gå till skolor lysna på ungdomarna och försöka komma på lösning. Detta är poletisk detta är känsligt tar inte politikerna detta kommer snart liv att sumpas. Lysna på ungdomarna detta är rop på hjälp.
Mvh, Sadde

Det viktiga tror jag är att ta tag i frågan ordentligt på politisk nivå, att ge stöd till dessa förorter men också visa att det inte är okej attbehandla polis och brandkår på detta sätt, det måste bli kännbara konsekvenser för de som bryter mot lagen. Problemet när inte våra riktiga politiker tar tag i frågan är att dårar som sverigedemokraterna får mer sympati från de människor som är rädda för vad som ska hända med sverige. En fråga bara, hur ofta får man jobb pga sina bil brännar kunskaper? Tack för ett super program!
- Jenna

Hej jag tycker att det är politikernas ansvar dåm borde brysig mer om orten förstår ungdomarna de inte lätt o få jobb om du e från förorten. Ochmkt sånt händer varje dag där jag bor i tensta med bil bränder m.m

Meddelande::Det känns helt sjukt att ni ens diskuterar om det här gatuvåldet är rätt eller fel? Det här är väl en jävligt dålig grej för både dom som bränner bilar och dom som drabbas. Om något så kommer såna här saker att bara att ge skit tillbaka till förorten. Om någon har något att säga VAD FAN ÄR DET DÅ? På sjuttiotalet hade man en banderoll med ett krav, jag fattar ärligt inte vad dessa personer vill. Någon form av tydligt budskap måste fram om man vill nå något politiskt mål.
- Ro, Sollentuna

Meddelande::Som jag och folket på jobbet uppfattar det nu är ert argument för att bränna bilar att man inte kan få jobb. Kom igen, den åsikten är farlig att förmedla.
- Anonym, Haninge

Det är revolt. Ett rop på hjälp för att polisens och därmed våra makthavares förtryck gått för långt.

Hej! Angående dessa bil-eldande ungdomar. Det känns som det handlar om ungefär två åsikter. 1 Tvinga dem att sluta med lagligt våld - 2 Politikerna ska ge de bättre förutsättningar/liv. Jag tror att det är uttråkade kids som vill att det "ska hända nåt". De blir inspirerade av varandra och får säkert skön adrenalinkick under dessa händelser. Vidare tror jag att inom dessa grupper av ungdomar är det nån eller några få som driver på och ser till att det går "över styr". Efter dessa är en längre svans som lika gärna skulle ha hakat på nån fredligare aktivitet om den erbjöds. Vet inte hur lösningen skulle se ut men kanske mer att göra (fler möjliga aktiviteter) åt "svansen i deras närområde. Sedan gäller det att hitta nåt sätt att antingen hjälpa eller straffa huvudet på ormen ("ledarna). Tror att det är de som "leder" dessa ungdomar som har störst risk att gå vidare till tyngre kriminella handlingar, viktigast att hitta dessa. Jag skulle även vilja önska mig en låt: Digital monkey med Balkan beat box.
- Mvh, Daniel från Huddinge

Jag tycker det dom här ungdomarna gör är fel, visst har dom rätt till sin åsikt, fast måste man då använda våld, kan man inte diskutera det istället och försöka hitta en lösning ?
- Peace N love, Sebbe

Tjena! Tack för ett bra prog, jag är själv en ung vuxen. Vilket jag tror många av de här bil-brännarna också är. Man kan inte alltid få som man vill. Man kan inte alltid få det bästa jobbet direkt. Man måste börja någonstans om det verkligen handlar om pengar. Att börja massförstöra hjälper inte någon speciellt inte de stackars ungdommar. De är vilsna och behöver vägledning. SVENSKA staten måste börja agera snabbare när det gäller frågor som den har!På tal om annat. Skulle även vilja höra låten el chombo - chakaron, för allt är verkligen lika sjukt som låten; man fattar ingenting! Fortsätt med ett riktigt tungt prog.
- Mark

Jag tror mycket av problemen kommer av frustration av ungas situation. Sen utnyttjar syndikalisterna det, de enda som kommer tjäna på bråken Är sverigedemokraterna!
- Mario

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".