Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Eriks bästa - veckans artist: Ludacris

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 08.00
1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Idag fyller Ludacris 32 år. Förutom att glädja sig åt paket och kanske en tårta, kan han också blicka tillbaka på en gedigen karriär som rappare, skådespelare - och programledare i radio. En del menar att han är en sexistisk pajas, medan andra hävdar att han har vidare personlighet än den som syns i han videor. Själv ser han sin personlighet som splittrad. Inte för inte att han använde sig av ordet ludicrous, orimlig, i sitt artistnamn. Veckans artist på Eriks bästa är Ludacris.

Idag fyller Ludacris 32 år. Förutom att glädja sig åt paket och kanske en tårta, kan han också blicka tillbaka på en gedigen karriär som rappare, skådespelare - och programledare i radio. En del menar att han är en sexistisk pajas, medan andra hävdar att han har vidare personlighet än den som syns i han videor. Själv ser han sin personlighet som splittrad. Inte för inte att han använde sig av ordet ludicrous, orimlig, i sitt artistnamn. Veckans artist på Eriks bästa är Ludacris.


Att börja tidigt

De flesta av oss försökte nog skriva egna låtar eller texter som små. Jag minns att jag plitade ihop några rader som liten och hittade dem många år senare på ett gulnat papper i en låda på vinden. Det var väl inte så att man ringde upp Skivbolaget på en gång och direkt och meddelade att "väldigt starka låttexter hade hittats på en vind och nu kunde ges ut". Istället blev jag nästan lite generad och undrade vad för en liten pretentiös och lillgammal rackare man egentligen framstod som, som liten. Ludacris har berättat i en intervju att han fortfarande minns den första text han skrev. "I'm cool, I'm bad, I might be ten, but I can't survive without my girlfriend,". Som sagt, tio år gammal. Undrar om han också blev generad när han hittade den där texten?

Ludacris tillhör den våg av rapartister från den amerikanska södern som blivit en viktig del av den amerikanska hiphopscenen på senare år. Outkast, Soulja Boy Tell'Em, Arrested Development och Ludacris är alla exempel på framgångsagor som alla började i de södra delarna av USA. Själv har han uttryckt saken som att västkusten har haft sin tid, östkusten sin - nu är söderns tid inne.


Uppväxten

Christopher Bridges föddes i Champaign, Illinois, den elfte september 1977. Föräldrarna fick honom när de fortfarande pluggade och eftersom Christopher redan som liten var en entertainer av stora mått, fick han ofta framträda inför gästerna på föräldrarnas fester. När Christopher var tolv år flyttade familjen till Atlanta - den stad som han räknar som sin uppväxtstad.

Han har själv beskrivit uppväxtåren i Georgia som rätt bra. Han gjorde det som de flesta ungar gör, men ägnade sig kanske mer än vad som var vanligt, åt musiken. Under tonåren fortsatta han att svarva tungan och började samarbeta med andra rappare i hans egen ålder. Efter skolan fortsatte han plugga på universitetet i Georgia. Men trots att ämnet, music business, borde ha lockat kan man tycka, hoppade han av. Å andra sidan gjorde han det av rätt anledninge. Hans egna music business tog nu så mycket tid i anspråk att han helt enkelt inte hann med studierna.

Efter en talangtävling anordnad av den Atlantabaserade hiphopradiokanalen Hot 97.5 blev han anlitad som röst i olika sammanhang och fick till slut jobb som programledare. Under namnet DJ Chris Lova Lova blev han en populär röst i Atlantaetern. Producenten och artisten Timbaland var inblandad i talangtävlingen och såg den unge mc:ns talang. Han erbjöd Ludacris att vara med på låten Phat Rabbit som kom ut på Timbalands skiva Tim's Bio: Life from da Bassment 1998. Efter det fick han erbjudande om att agera rösten i tevespelet John Madden 2000, vilket han tackade ja till. Nu kände Ludacris att saker och ting höll på att hända. Men det skulle dröja ett tag till.


Äntligen lossnar det

För efter tevespelsjobbet tog det tvärstopp. Men Luda hade inga planer på att ge upp - det hade ju precis börjat. Han bestämde sig för att spela in en skiva på egen hand. Med hjälp av oundergroundproducenten Sessy Melia gav han ut skivan Incognegro i slutet av 1999. Men ibland är det just det där egna ansträngningen som behövs för att saker och ting ska falla över på den goda sidan. Plötsligt blev det legendariska skivbolaget Def Jam intresserat av Ludacris hemmabygge och beslutade sig för att ge ut en modifierad version av denna igen, under nytt namn. Den nya skivan fick namnet Back For The First Time kom ut under 2000 och räknas som Ludacris stora debut.

Så var man en megastjärna då, tänkte Ludacris och startade en egen stiftelse. Helt rätt tänkt, Luda. Det gäller bara att välja ett ämne som framställer en som den man vill vara. Ludacris valde att fokusera på unga som behövde hjälp att stimulera sin konstnärliga utveckling. Kanske för att han själv hoppade av universitetet?

Det sägs ju ibland att första albumet är lättare att släppa än det andra. Att man till första plattan har kunnat ta det bästa från en massa års jobb, medan skiva nummer två måste svängas ihop av nya grejer på kortare tid. Det gör ju som bekant att en del dröjer länge med sin uppföljare. Men inte Ludacris. Redan året efter debutalbumet kom han ut med Word of Mouf. Det var en skiva full av samarbeten, bland annat med Sleepy Brown och Mystikal. Det var till denna skiva som Ludacris gjorde låten Area Codes, om postnummer över hela USA där han hade haft olika damer. En liten lustighet i sammanhanget är att flera av postnumrena går till platser som är antingen obebodda, eller ännu värre, nästan enbart bebos av soldater - alltså andra män. Inte helt lyckat för en artist som plitat ihop en riktigt klatschig låt på det sexistiska temat. Kartan över postnumrena finns .


Vändningen

Fram tills nu hade det gått fantastiskt bra för Ludacris. Han förekom i alla sammanhang han ville synas och försäljningen gick bra. Men allt vänder såsmåningom och i Ludas fall inföll detta tillfälle nu. I början av 2003 släppte han singeln Act A Fool, en låt som också förekom i filmen 2 Fast 2 Furious - en film där han även hade en mindre roll. Senare på våren släppte han den första singeln från nya albumet Chicken-n-Beer, P-Poppin. Men ingen av singlarna skapade några ringlande köer utanför skivaffärerna och när plattan väl kom ut föll den snabbt på listorna.

Men skam den som ger sig. Ludacris lyckades vända den dåliga trenden redan samma höst i och med att den Kanye Westproducerade singeln Stand Up kom ut. Singeln, som säkert fick en del hjälp av att den var med i hiphoprullen You Got Served, blev en jättehit och låten spelades såväl på breda som urbana radiokanaler. Visserligen började rapgruppen I.O.F. från New Jersey knorra och menade att Luda hade använt delar av deras låt i Stand Up utan tillstånd, men de förlorade i rätten. Luda lär ha sagt efteråt att han hoppades att målsäganden uppskattade sina 15 minuter i rampljuset.

Ludacris har blivit känd för sina rätt så grova texter om vapen, våld, knark och kvinnor. Radiostationerna som spelar hans låtar har varit tvungna att spela "clean versions" och just detta har han både risats och rosats för. En del kritiker menar att det är spekulativt och den kände Fox Newsjournalisten Bill O'Reilly gick så långt att han uppmanade amerikaner att bojkotta Pepsi för att på så vis visa sitt missnöje med Ludacris texter. Pepsi svarade med att avskedade Ludacris och gav istället jobbet till Ozzy Ozbournes familj. Man får väl hoppas att man på Pepsi anser att denna dysfunktionella familjs språkbruk mer går hand i hand med företagets policy. Hursomhelst, medan en del menar att Ludacris är kvinnoförnedrande och bygger på fördomar, menar andra att han är mer än bara den han visar upp i sina videor. Just denna splittrade bild är något som Ludacris själv har varit inne på i flera intervjuer. Att han bar på en mörkare sida än den han visat upp hittills. Namnet Ludacris tog han till och med utifrån tanken på sig själv som splittrad. Ludicrous kan översättas med orimlig.


Att mogna

Men alla kan ändra sig, så även Ludacris. I och med släppet av sin fjärde skiva, The Red Light District, menade han på att han hade mognat en del. Trots det innehåller skivan flera låtar med explicita texter - man kan alltså ha olika syn på vad mognad innebär. Den mörkare sidan av sig själv blev dock tydligare ett par år senare, 2006, när han släppte skivan Release Therapy. Det här är en lite speciell utgivninge eftersom den är tudelad. Ena halvan av skivan kallar han för Release, den andra för Therapy. På releasedelen la han de gladare låtarna, medan Therapy innehåller mörkare material - sådant som han menar att han bara var tvungen att få ut. Det var första gången som Luda gjorde på det här viset - och kanske första gången som han på allvar gjorde skäl för sitt namn. Det var också i och med släppet av denna platta som Luda klippte av sig sina flätor. Ett statement så gott som något.

Ludacris senaste album, Theater of the Mind, kom ut i april 2008 och innehöll bland annat singeln What Them Girls Like, som har spelats en hel del i radion. Den här gången hade Ludacris med stora delar av scenen på skivan; Chris Brown, Lil Wayne, Rick Ross, T.I., Common, T-Pain, Jay-Z, Nas och The Game. Om Ludas självförtroende bara hade blivit lite för stort, eller om det helt enkelt var asdålig tajming vet jag inte - men karln bestämde sig för att släppa skivan på samma datum som Kanye Wests 808s & Heartbreak kom ut. Klart att Ludacris aldrig nådda förstaplatsen på försäljningslistan.

Sammanlagt har Ludacris sju skivor bakom sig, om man räknar Incognegro och Back For The First Time som två olika skivor. Utöver detta har han varit med i tolv filmer, även om det inte alltid har handlat om huvudroller direkt. Nästa år kommer skivan Ludaversal ut. Då får vi se vilken sida av Ludacris det är som dominerar. Men namnet hintar ju om ett visst självförtroende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".