Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi mot dem!

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 21.35

Jag satt i lokalen i husby och hade en diskussion med ungarna i orten och vi hamnade i en ganska het debatt om arbetsmarknaden och ungarna var besvikna, de hade inbillat sig själva om att hur mycket de än utbildar sig själva så kommer de ändå inte få något jobb pga deras bakgrund.

Efter flera timmars snack så stack grabbarna vidare och då var det bara jag och Basar kvar i lokalen och han sa något jävligt smart, han sa "ute på arbetsmarknad så måste du ta dig från botten till toppen på egenhand och som invandrare så kan du nå toppen men dem kommer garanterat se till att du förändrar dig längs vägen, dem kommer se till att när du står på toppen då har du glömt bort dig själv och gölmt bort vart du kommer ifrån".

Det där är så sant, det har hänt flera vänner och det har hänt mig, jag arbetade som elektriker förut och inom den branschen finns det få som mig, jag är född i sverige men uppfostrad på gatan, jag talar förortssvenska men efter ett år som elektriker pratade jag som en 50 åring från södermalm, det var ganska synd, jag kämpade för att platsa in, men jag förlorade mig själv, jag säger inte att man inte ska anpassa sig , självklart ska man göra det, det är inte så att man går in på en arbetsintervju och säger Shoo bree ge mig jobb len.

Det är ganska svårt att få jobb idag speciellt om man inte kan behärska det svenska språket, en av ungarna sa med en gnutta skam i rösten att han aldrig skulle få jobb för att han inte kan svåra ord, och sen sa han att han skämdes för att han var född i Sverige men inte kunde så bra svenska, men säg mig gott folk vad är svenska språket för något ? är det malmö dialekten ? är det stureplans snacket, där dem pratar med högmod ? är det södermalms tugget med gamla svenska slang ord ? eller är det kanske förortsspråket ?. Vårat språk är det Sverige saknar men behöver, ett integrerat språk, ett språk där vi välkomnar alla världens språk, ett språk som gör att man känner sig som en världsmedborgare.

Så alla mina bröder och systrar från betongen skäms aldrig för vilka ni är eller vart ni kommer ifrån, så länge ni utbildar er och tar hand om varandra så kommer gatan alltid hålla er rygg, jag finns här för er och Ive got your back like a kiroprakt. Det finns för många av oss som har glömt bort vad som tog dem dit de är.

Sverige, Sverige mitt fosterland, så varför är det vi mot dem när vi kan ta över världen tillsammans?

Aladin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".