Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fråga 8: Varför är man rädd för döden?

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 11.39
1 av 11
Tjorven och Öris
2 av 11
Tjorven och Öris
3 av 11
4 av 11
Sirje Miller
5 av 11
Sirje Miller
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

Varför är vi rädda för döden? vad är det med intet som skrämmer oss? om man inte finns och inte kan känna finns det väl ingen anledning att vara rädd? eller är det just tanken på att inte kunna tänka som skrämmer oss?

Öris och Sirje funderade på saken tillsammans med Ametist, och de tre delade med sig av sina starkaste död-relaterade upplevelser. Öris berättade en gripande historia om när han på grund av en utdragen sjukdom kom till det läget då han förlikades med tanken på att dö och sa till både föräldrar och läkare att han föredrar att lämna livet, hellre än att ha ont. Sirje berättade bland annat om att hon slutade jobba på ett sjukhem där patienter som var nära döden skrek ut sin dödsångest. Och Ametist berättade om när hennes mormor gick bort för en vecka sedan och hon för första gången kom döden riktigt nära.

Vi avslutade med att spela varsin låt på ämnet "död".

Lyssna här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".