Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Förvånande att det fortfarande sker"

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 11.56
"Sker ett misstag kan det inte slätas över"
(7:34 min)
Foto: Privat, Illustration: Robin Cedvin.
1 av 2
Foto: Privat, Illustration: Robin Cedvin.
Daniel Velasco. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Daniel Velasco. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

28-årige Sinthu dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk vårdavdelning för ett år sedan. Daniels Velascos granskning visar att han dog av att ha fått polisernas knä i ryggen.  

Sinthu var en helt vanlig kille som var omtyckt. Han hade en bipolär sjukdom som han inte hade märkt av på flera år. Innan han dog gick det väldigt bra för honom. Han hade börjat träffa en tjej som han dejtade och på väg att få en chefsbefattning på ABB men då fick han en psykos. Sinthus vänner tog honom till sjukhuset och dagen efter får de veta att han är död. 

Sinthus psykotiska tanke där och då är att sjukhuspersonalen försöker förgifta de andra patienterna och han försöker hindra personalen från att dela ut medicin. Peronalen jagar Sinthu och han springer in i ett rum. En patient tror att hen har sett något som blänker i Sinthus hand så därför tror personalen att han har ett rakblad och de ringer då polisen. 

Fem poliser kommer dit, tre av dem är från en speciell insatsstyrka och de stormar rummet. När de bär ut honom tio minuter senare är Sinthu död. 

– När det sker ett dödsfall i samband med ett polisingripande så blir det alltid en internutredning och det blev det här också. Den las ner och man skrev av det som en olyckshändelse, att han skulle dött efter att han dragit ner kräkningar i lungorna, berättar Daniel Velasco som granskar fallet tillsammans med kollegan Bo-Göran Bodin.  

De andra i personalen såg in i rummet och såg att polisen satt med ett knä i ryggen. Förundersökningen lades ner och åklagaren skrev att inget tyder på att något suttit på mannen.  

Varför är det så viktigt det här med att sitta?

– Det är välkänt sedan länge och hamnar på mage med händerna på ryggen så krävs ett litet tryck på ryggen så att bröstkorgen ska komprimeras så att man kan kvävas av det. 

Det första kända fallet i Sverige var Osmo Vallo som dog efter ett polisingripande i Karlstad och efter det började man titta på liknande dödsfall. Och efter det så förändrades utbildning och alla poliser har kunskap om hur farligt det är att sitta på ryggen. 

– Det är lite svårt att få folk att ställa upp och prata. Vi lät två rättsmedicinska experter gå igenom det här och de slog fast att dödsorsaken var felaktig men de ville inte gå ut öppet med det. 

För att få fram information vände sig Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin sig utomlands och tog kontakt med New Yorks tidigare chefsrättsläkare som granskat en rad kända dödsfall. 

– Han kom fram till att dödsorsaken som slagits fast var felaktig och att han dog av att han fick knät i ryggen av de här poliserna. 

– Det är förvånande att det här fortfarande sker. Det kan ske misstag förstås inom polisen men när det sker så måste man våga visa det. Man har inte velat ta reda på vad som hände i det där rummet. 

Nu har förundersökningen öppnats igen. Vad var det som hände?

– Förundersökningen hade varit nerlagd i ett halvår när vi ringde upp åklagaren och dagen efter öppnar hon upp ärendet igen så nu pågår förundersökningen. Det som är bra är att de börjat förhöra de vittnen som de borde förhört för ett år sedan. Vi har hittat tre personer som såg det här. Deras uppgifter är helt samstämmiga och de har sett en polis ha ett knä i ryggen och det räcker i ett sådant här fall. 

Ett av vittnena var förhörd och man hade förhöret med i förundersökningen då är det åklagarens skyldighet att lämna informationen till rättsläkaren. Det gjordes inte. 

– Vittnesmålen är helt avgörande och då kommer man dra fel slutsats vid obduktionen. 

Räknar ni med en diskussion redan nu?

– Jag tycker det behövs en diskussion därför att det har varit känt länge att man inte ska använda det här greppet och man gör det igen och igen. Där är något som är fel. Om det sker ett sådant misstag kan man inte släta över det utan det måste upp till ytan annars kommer det här att fortsätta ske.  
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".