Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#frånkriget

Dokumentär: Såren från Sarajevo

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 06.00
Dokumentär: Såren från Sarajevo
(50 min)
Gatan Dejan bodde på
1 av 4
Gatan Dejan bodde på. Foto: Privat.
Studentfirande familj
2 av 4
Studentfirande familj. Foto: privat.
Lekande barn
3 av 4
Foto: privat
Dejan på motorcykel
4 av 4
Dejan på motorcykel. Foto: privat.

Dejan Cokorilo är en av de 80 000 personer som flydde till Sverige under kriget i forna Jugoslaven. Men kriget flyttade med honom och familjen in i lägenheten i Sollentuna.

Vad minns du #frånkriget?

Den 14 december är det 20 år sen Daytonavtalet undertecknades. Det betydde att kriget i det forna Jugoslavien tog slut.

Trots det lever kriget kvar hos många. Berättelserna från kriget i Bosnien och Hercegovina är en del vår moderna historia i Sverige. 

Såren från Sarajevo är inte en berättelse om kriget, men det är inte heller en berättelse om freden. Det är en berättelse om tillståndet mitt emellan kriget och freden, för i fredens tid är kriget ständigt närvarande. Den handlar även om vad som händer i en familj när barnen tvingas växa upp snabbt och föräldrarna hamnar i en beroendeställning när barnen kan språket bättre.

– Min mamma, Neda Cokorilo, sköts ned av en krypskytt i Sarajevo. Hon överlevde skottet men hennes liv tog slut. Det liv hon levde och den hon var förändrades för alltid. Hon blev av med det mesta som hon hade byggt upp under sitt liv – yrkesliv, socialt liv, materiella ting, framtidsutsikter men viktigast av allt sin hälsa. Skottet orsakade stora skador, vilka hon lider av än idag. Hon är mycket svårt sjuk och aldrig smärtfri, säger P4 Stockholms programledare Dejan Cokorilo.

– Genom min historia önskar jag
få fatt i de känslor och tankar som cirkulerar hos andra människor i Sverige som har levt med kriget och smärtan i 20 år, säger Dejan Cokorilo. Min familj är på många sätt lik andra flyktingfamiljer. Här finns sorg. Här finns glädje, stolthet, oro men också en del oskrivna regler om sådant som man inte pratar om. Sådant som var och en av oss bär inom sig. En tyst överenskommelse. Livet har gått vidare och det är ingen idé att blicka tillbaka på det som har hänt.

Vilka är såren efter kriget? Vart tar kriget vägen? Har du också minnen från kriget?

Dela gärna med dig av din historia här och följ #frånkriget i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".