Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sökandet efter Raoul Wallenberg - fortsätter

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 14.01
Michael Wernstedt: Familjen har kastats mellan hopp och förtvivlan
(2:52 min)
Michael Wernstedt, släkting till Raoul Wallenberg och VD för Raoul Wallenberg Academy berättar om hur Raoul Wallenberg varit en stor inspirationskälla. Foto: Tess Ulander
Michael Wernstedt, släkting till Raoul Wallenberg och VD för Raoul Wallenberg Academy berättar om att Raoul Wallenberg varit en stor inspirationskälla. Foto: Tess Ulander.

I dag är det 71 år sedan den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs försvinnande. Raoul Wallenberg är känd, och hyllad, för att han under förintelsen utfärdat skyddspass och hjälpt rädda tiotusentals judar i Ungern. Ingen vet helt säkert vad som hände Raoul och sökandet efter honom fortsätter.

Michael Wernstedt, släkting till Raoul Wallenberg och VD för Raoul Wallenberg Academy, berättar att Raouls försvinnande lämnat öppna sår hos familjen, samtidigt som att Raoul varit en stor inspirationskälla.

– Det har varit ett stort trauma för familjen att Raoul försvann. Han kom aldrig tillbaka, och vi kämpade verkligen under många år och decennier för att få honom tillbaka och få reda på vad som hände honom, säger Michel Wernstedt, släkting till Raoul Wallenberg och VD för Raoul Wallenberg Academy.

– Men det har också varit en stor stor inspirationskälla, att få träffa människor som har blivit räddade av honom, få höra deras historier, få höra vad det har betytt för dem och även deras ättlingar, fortsätter Michael Wernstedt.

Ett fortsatt sökande efter Raoul Wallenberg

– Det finns en forskningsgrupp. De har en konferens nu i år för att samla alla forskare, ett initiativ som pågår, berättar Michael Wernstedt, släkting till Raoul Wallenberg och VD för Raoul Wallenberg Academy.

– Vi har ju hoppats otroligt mycket och familjen har kastats mellan hopp och förtvivlan. Lite har man stålsatt sig under åren att inte få upp förhoppningarna. Men det är klart att det vore fantastiskt om man kunde få reda på vad som hände honom, säger Michael Wernstedt.

Flera värderingar att ta till sig

Raoul Wallenberg och hans gärningar hyllas och inspirerar över hela världen och vill man själv ta till sig av värderingar i Raoul Wallenbergs anda, listar Michael Wernstedt fyra värderingar man kan börja att fokusera på;

– Empati, handlingskraft, ledarskap och samverkan.

Under söndagen kommer Raoul Wallenbergs gärning att uppmärksammas med en digital ljusmanifestation under hashtagen #ljusförRaoul eller #candleforRaoul. Det kommer också att vara en samling med riktig ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".