Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Könsstympningen måste stoppas"

Publicerat torsdag 14 april 2016 kl 14.45
Tsighereda Dagnew: En enda tjej är för mycket
(2:08 min)
MONUSCO Photos/CC BY SA 2.0
Foto: MONUSCO Photos/CC BY SA 2.0

Förbudet räcker inte. Både barn, föräldrar och samhället måste utbildas för att sätta stopp för könsstympning av flickor och unga kvinnor, enligt organisationen RISK.

Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen skärs bort - klitoris, inre blygdläppar och yttre blygdläppar.

Ingreppet utförs på flickor i olika delar av Afrika och Asien och ses i många fall som en förutsättning för att flickan ska kunna gifta sig.

Enligt Unicef är 125 miljoner kvinnor världen över stympade. Uppskattningsvis blir tre miljoner flickor utsatta för ingreppet varje år.

Tsighereda Dagnew från RISK, Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning, säger att ingreppet ofta medför problem.

– Det varierar, men det är skadligt och ska inte utföras. Det är helt förbjudet i Sverige, men vi i RISK tycker inte att lagen hjälper.

– Vi måste utbilda folk - de som jobbar med barn, barnen själva, föräldrarna, män och kvinnor. Alla måste vara medvetna för att stoppa könsstympningen.

Socialstyrelsen uppskattar att nästan 20 000 kvinnor i Sverige ligger i riskzonen. Trots att ingreppet är olagligt görs väldigt få anmälningar till Socialtjänsten eller polisen.

– Det är jättekänsligt och tabu att prata om det, säger Tsighereda Dagnew.


Könsstympning

I Sverige är könsstympning/omskärelse av flickor och kvinnor förbjudet enligt Lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför.

Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer. I Sverige har ledare inom de flesta trossamfund inklusive Sveriges Imamråd gemensamt tagit avstånd från traditionen i alla dess former.

Källa: Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".