Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ät chili - lev längre

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 16.09
Chili. Foto: Gerald Pereira/CC BY 2.0
Innehåller antioxidanter. Foto: Gerald Pereira/CC BY 2.0

Är du en sådan som inte snålar med chilin? Då pekar mycket på att du också kommer leva längre.

Om du inte kan få nog av chili så har vi en god nyhet åt dig. Forskare vid Harvard har analyserat en kinesisk hälsostudie där nära en halv miljon deltagit, och sett att de som åt chilifrukt ofta löpte lägre risk att dö. Studien publicerades i BMJ.

Deltagarna, som var mellan 30 och 79 år, följdes under sju år. Under forskningsperioden dog runt 20 000 av dem, och efter att ha vägt in sjukdomar, rökning, alkoholvanor och andra faktorer såg forskare ett tydligt mönster.

De som ofta åt chili levde längre. Att äta kryddstarkt nästan varje dag minskar risken att dö i förtid med hela 14 procent.

Tidigare forskning antyder att capsaicin, som står för hettan i chilifrukter, innehåller antioxidanter, kan motverka både fetma och cancer samt verka antiinflammatoriskt.

Men exakt hur kopplingen mellan att äta chili och leva länge ser ut kräver mer forskning, menar forskarna vid Harvard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".