Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så gör du en indisk frukost

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 11.34
"I Indien har varje hushåll olika kryddor"
(3:17 min)
Sanjoo Malhotra håller matlagningskurser.
Sanjoo Malhotra håller matlagningskurser. Foto: Privat och Emelie Smedslund/ Sveriges Radio

Matlagningsentusiasten Sanjoo Malhotra vill krydda ihop Indien med Sverige och den indiska mat vi äter i Sverige är en försvenskad version av många olika rätter.

– Jag tror det kommer från 60-talet från England där dit de första restaurangerna kom. De rätterna som Indiska restauranger serverar som tandoori som kommer från Punjab, det är en blandning av muslimsk och indisk mat, berättar Sanjoo Malhotra.

Maten representerar inte de olika delar av Indien och den mångfald som finns.

– I London och New York kan man hitta mer regional cuisine. Vi måste bli bättre på att exportera de här maträtterna. Och de restauranger som finns här borde satsa mer på regional cuisine.

En annan missuppfattning är att curry är en krydda?

– Curry är bara en blandning av olika kryddor. Ordet curry betyder sås. I Indien kallas det för Masala och det finns olika typer av Masala som kan göras på färska ingredienser eller torkade kryddor. Det är olika blandningar. I Indien har man i varje hushåll burkar med olika kryddor och det blir som en målning som är olika för varje hushåll. Det finns ingen standardfix, säger Sanjoo Malhotra.


Indisk frukost

MASALA CHAI

1 l kokande vatten

1 kanelstång

10 st kardemummakapslar eller 1 tsk kardemummafrön (använd hela  eller krossa i mortel)

1 msk fänkålsfrön

1 bit ingefära

Lägg alla ingredienserna i kokande vattnet, låt dra i ca 20 min. Lägg i två tepåsar (svart) eller 3 tsk löste och 2 dl mjölk. Värm upp och låt dra i ytterligare 4 min.

LINSPLÄTTAR (ca 20)

200 gr röda linser. Skölj minst 4 ggr, lägg i vatten i minst 2 tim. Häll av vattnet.

Tillsätt 1 msk hackad ingefära, 1 viltlökslyfta, 1 tsk salt, 1/2 chilifrukt, 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander, 2 msk vetemjöl. Kör allt i matbereraden.

Valfria ingridienser: koriander, hackad paprika/spenat, rostad mandel/valnötter, torkad frukt, finhackad rödlök, timjan, gurkmeja.

Värm stekpanna med olja eller smör. Forma smeten till plättar och stek några minuter på varje sida tills de får en krispig yta.

Serveras med t ex chutney.

MASALAOMELETT (1 pers)

Finhacka 1 dl koriander, 3 msk paprika, liten grön chili, 1 msk vårlök och riv 2 msk ost

Vispa 2 ägg med salt och peppar. Häll äggen i en stekpanna som värmts upp med olja/smör.

Strö över koriander, paprika, chili, vårlök och ost. När botten fått en bra stekyta, vänd halva omeletten och lägg dubbel.

Mammas Mynta Korainder chutney

Denna mångsidiga chutney fungerar utmärkt med BBQ eller som en dippsås.

 Recept

  • 2 dl färska korianderblad
  • 1 d hackad mynta blad
  • 1 tsk nymalen ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 urkärnad chili (behåll kärnor om du gillar den spicy)
  • 100 g rostade cashewnötter
  • saften av ½ citron,
  • 2 tsk socker
  • 150 ml turkisk yoghurt
  • en tomat-medium
  • en lök liten

Skiva och stek tomat och lök 4-5 minuter på medelvärme.

Rösta cashewsnötter.

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa i 3-4 minuter tills den är slät. Salta och peppra. Häll i en skål och kyl före servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".