Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför får du brain freeze

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 12.54
Knepen när du får glasshuvudvärk
(2:00 min)
Kvinnor äter glass.
Foto: Christine Olsson/TT.

Att äta glass lugnt och sansat är en konst. Här är knepen du ska ta till när du drabbas av så kallad brain freeze.

Glasshuvudvärk, brain freeze, kan man få när man äter glass eller andra kalla saker. Det som händer är att kroppen reagerar på kylan.

– När kylan kommer upp till gommen påverkar den nerver och blodkärl. Då försöker kroppen kompensera för kylan och då är det några triggpunkter som påverkas och orsakar smärta, förklarar Katarina Kovács Warnebrant från Folktandvården.

Men enligt forskare vid Harvard Medical School är det egentligen inte kylan som orsakar smärtan, utan värme. När kylan når gommen ökar blodflödet i den artär som förser hjärnan med syre. Hjärnan överhettas då för att kompensera för kylan, och det är denna överhettning som orsakar smärtan.

Efter en liten stund drar sig blodkärlen samman igen och smärtan försvinner. Och enligt Katarina Kovács Warnebrant är brain freeze inget att vara rädd för.

– Nej, det är inte farligt. Men det kan upplevas som obehagligt för personer som kan få väldigt ont i huvudet. Det vanliga är att man har det i 20-30 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".