Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsmedelsverket: Burgaren kan göra dig sjuk

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 16.02
Tips för att grilla säkert
(2:25 min)
Hamburgare.
Hamburgare. Foto: Janerik Henriksson / TT

Trenden att käka burgare som är råa i mitten kan göra dig sjuk, varnar Livsmedelsverket. Så undviker du att grillsäsongen medför annat än positiva minnen.

Åsa Rosengren, som är mikrobiolog på Livsmedelsverket, förslår att man tar med sig en köttermometer till barbecuen.

– Termometer är det bästa, är köttet över 70 grader är det säkert, säger hon.

Problemet är så kallade ehec-bakterier, som finns naturligt i kons tarmar. När djuret slaktas kan små mängder föras över på köttet.

– Det värsta som kan hända att du får en allvarlig maginfektion på grund av bakterierna, med blodiga diarréer och utslagna njurar. Framför allt är små barn känsliga, berättar hon.

Vad är viktigast att tänka på?

– Viktigast är rena händer före och efter du hanterat rått kött. Använd våtservetter om du inte har tillgång till vatten.

– Och genomstek hamburgaren.

Tillbehören då?

– Håll isär grönsaker från det råa köttet. 

Vad har du för tips om man inte har en köttermometer?

– Burgaren ska inte vara rosa. Köttsaften ska vara klar, det ska inte synas trådar och den ska ge lite motstånd om man trycker på den, säger Åsa Rosengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".