Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sébastien Boudet: Lussebullar är som kaviar och surströmming

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 08.16
"Gillar du inte mitt bröd, gillar du inte mig"
(3:34 min)
Sebastian Boudet

Bagaren Sébastien Boudet tycker att val av råvaror är oerhört viktigt när man bakar lussebullar.

Bagaren Sébastien Boudet kom till Sverige när han var 26 år och tycker att mycket har hänt med lussebullen sedan dess.

– Mitt första möte med lussebullen var torr. Jag tror att det är som kaviar och surströmming, man måste vara insatt i kulturen för att uppskatta det. Jag är glad över den utveckling som skett för lussebullen.

Sebastian tycker val av råvaror är oerhört viktigt när man bakar lussebullar och att man även ska ta ett socialt ansvar genom de produkter man använder.

– Om du tar gurkmejafärg, margarin, vitt mjöl, knådar som en idiot med massa jäst och trycker in två besprutade russin på det, så blir det inte så spännande.

Vad är då Sebastians råd för att lyckas med baket?

Använd smör och mycket smör, vill du inte ha laktos så använd kokosfett, inget margarin.

Använd inte vitt socker eller vitt mjöl, näring är gott.

Använd mindre jäst.

Låt degen vila över natten, det kommer hända massor under natten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".