Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stjärnkocken: Gör det lyxigt och enkelt på nyår

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 08.23
"Ta inte fram pastan eller falukorven nu"
(3:32 min)
Henrik Norström.
Henrik Norström. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Krögaren Henrik Norström gästade P5 STHLM och snackade 2016 års mattrender och vad man ska ha på tallriken till nyårsafton.

På lördag smäller det. Bokstavligen. För då är det nyårsafton! Och förutom fyrverkerier och finkostym är mat och dryck huvudkomponenter under kvällen.

Den flerfaldigt prisbelönta kocken och krögaren Henrik Norström tycker att man gör rätt i att tänka enkelt - men ändå lyxigt - när man planerar för årets sista middag.

– Det är lätt att man tar sig vatten över huvudet och står i köket hela kvällen. Det är inte meningen. Gör något du känner till sedan innan och gör det bekvämt för dig. Hummer är perfekt! Koka den dagen innan, det är lyxigt och enkelt.  

Men hur har året som gått varit i matväg då? Henrik Norström konstaterar att hamburgertrenden hållit i sig även 2016, men det har också dykt upp fler vegetariska alternativ.

– Efterfrågan har ju varit otroligt liten på vegeratiskt tidigare, men nu har det blivit en trend och det är många som frågar efter det. Det finns mycket att göra och utveckla när det gäller vegetarisk mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".