Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fake News är inte nytt

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 12.14
Lars Fridén: Internet är fortfarande en ny företeelse
(2:45 min)
Lars Fridén och Annelie Kurttila från Stockholms läns museum.
Lars Fridén och Annelie Kurttila från Stockholms läns museum. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Stockholms läns museum öppnar ny utställning om fake news och blev under arbetets gång just utsatta för precis detta. För bra för att vara sant?

Ja, det är faktiskt sant att Stockholms läns museum blev utsatta för fake news under arbetet med en ny utställning om just fake news. Lars Fridén och Annelie Kurttila från Stockholms läns museum säger att det är inte är PR-trick. Hela händelseförloppet går att följa i utställningen som öppnade 19 sep.

Utställningen "FAKE NEWS: Fakta och misstro" handlar om samhällets och det egna förhållandet till fakta, kunskap och misstro, hur det var förr och hur vi ser på det idag.

- Man kommer inte se några Fake news när man kommer till vår utställning. Man kommer se gråa nyheter. Alltså situationer där vår relation, samhällets relationer till fakta, sanning, kunskap, sätts lite grann ur spel, förklarar Lars Fridén, producent för utställningen.

Olika rum har byggts upp i utställningen och besökaren kommer bli tvungen att reflektera över sin egen roll, och källkritik och fundera över den information som den tar till sig, hur man bedömer den, beroende på vilken bubbla man är i.

En av bubblorna handlar om klimatförändringar som visar på att trots att information om att tillexempel vattennivån kommer höjas både i Sverige och globalt har funnits länge, så har samhället inte anpassat sig till den kunskapen.

- Vi har varit jäkligt långsamma på att anpassa oss, anpassa vår samhällsplanering till den där kunskapen som vi har haft rätt länge. Och där är någon typ av skevhet som har med kunskap, sanning och fakta att göra, säger Lars.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".