Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recepten som räddar resterna

Publicerat fredag 29 december 2017 kl 14.47
Kocklinns tre tips för att rädda resterna
(3:07 min)
En hand som tar en lussekatt till vänster. Kocklinn till höger.
Foto: Fredrik Sandberg/TT-Matilda Berggren/SR

Mellandagarna är resternas högtid. Vet du inte vad du ska göra av din överblivna risgrynsgröt eller har du en hel skål med gravlaxsås kvar? Lugn, Linn Söderström aka Kocklinn ger dig bästa tipsen för att rädda resterna.

Linn Söderström kom på tredje plats i årets upplaga av tv-programmet Kockarnas kamp och under 2018 ser hon fram emot att öppna sin första egna krog. P5 Sthlm fick äran att ha henne på besök i studion där hon gav oss tre tips på hur du räddar resterna från julbordet.

  1. Gravlaxpasta
    5 dl grädde - koka ihop till tjock konsistens och i med fiskbuljongtärning och torkad basilika. Koka pasta enligt förpackningen. I med skivad gravad lax i såsen precis innan servering.
  2. Risbollar
    En klick risgrynsgröt (funkar bra med osötad)
    Riven ost
    Mannagryn (för att reglera konsistensen)
    Kryddor, t ex chili, rökt paprika, lök/vitlök
    Blanda ihop allt detta och planera i mjöl, ägg och sedan skorpmjöl eller mannagryn. Fritera på 160 grader.

  3. Saffransriddare
    1 dl mjölk
    1/2 dl mjöl
    1 ägg
    Blanda ihop allt.

    Halverade lussebullar
    Smör att steka i
    Socker och kanel

    Doppa bullarna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör. Doppa sedan i kanel/socker och ät med sylt och kanske en klick grädde eller créme fraiche.

    Lycka till och god fortsättning!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".