Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-12-16: SR International stärker romani, somaliska och engelska - förändrar svenska utlandssändningarna

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 22.50

 

Sveriges Radio har beslutat stärka sändningarna på somaliska, romani chib och engelska. Samtidigt har SR beslutat att utlandssändningarnas svenska program enbart ska bestå av utvalda program från SR:s svenska kanaler och nyheter från Ekot - inte produceras särskilt av SR International.

- Förändringen är ingen besparing eller nedskärning utan en omprioritering av redaktionens resurser, säger Ingemar Löfgren, redaktionschef för SR International. Vi gör det för att stärka nyhets- och programverksamheten för lyssnare i Sverige från olika delar av världen som har behov av sändningar på sitt språk.

- Utlandssändningarna på svenska kommer inte att minska i omfattning, säger utbudsansvariga Elle-Kari Höjeberg. Ett noggrant urval av program från SR:s svenskspråkiga kanaler tillsammans med nyheter från Ekot ger ett kvalitativt utbud för svenska lyssnare utomlands.

Förstärkningarna av romani, somaliska och engelska för lyssnare i Sverige grundar sig på utbudsenhetens och redaktionsledningens bedömning:
- Romani är officiellt minoritetsspråk i Sverige och sändningstillståndet ställer särskilda krav på nyheter och program för denna språkgrupp, säger Elle-Kari Höjeberg.

- Somalierna har blivit allt fler i Sverige och mycket tyder på att utanförskapet är extra stort i denna grupp. Engelska är ett världsspråk som väldigt många förstår. Det fungerar bra som crossoverspråk för människor med olika bakgrund och härkomst, säger Elle-Kari Höjeberg

- Det här är ett led i strävan att SR International ska bli den viktigaste nyhets- och aktualitetsredaktionen på andra språk än svenska, säger redaktionschef Ingemar Löfgren.

Mikael Nilsson, kommunikationsdirektör
070-560 40 41

Elle-Kari Höjeberg, utbudsansvarig P2 och SR International
0708-84 70 74

Ingemar Löfgren, redaktionschef SR International
0730-56 70 85

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".