Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-11-20: Vinnarna i Sveriges Radios och Fanzingos dokumentärtävling för unga utsedda

Publicerat torsdag 20 november 2008 kl 18.26

I februari utlyste Sveriges Radios dokumentärredaktion och föreningen Fanzingo i Alby utanför Stockholm en radiodokumentärtävling för unga. I dag presenterades de tre vinnarna.

De tre vinnarna är:
Jotta Nokitidou för bidraget ”Jag vill ut”. Jotta är 14 år, bor i Fittja och går i 8:an.

Baris Akalin för bidraget ”Jordbävningen”. Baris är 14 år och går i Kvarnhagsskolan i Alby.

Nese Arikan för bidraget ”Från träsket”. Nese är 17 och går barn- och fritidsprogrammet på Farsta gymnasium. Hon tycker att det har varit roligt att göra radiodokumentär:
- Ja, men jag fick göra om intervjuerna 3-4 gånger för att det skulle bli bra, säger hon.

Tanken med tävlingen var att unga utan tidigare radioerfarenhet skulle få prova på mediet genom att göra kortdokumentärer på 2-3 minuter. 22 tävlingsbidrag har inkommit under året.
- Nästan alla bidrag har ett eget sätt att berätta, en egen röst och eget tilltal, säger Luis Lineo på Fanzingo som är en av initiativtagarna till projektet.
- Framför allt fascineras man av att det finns så många historier, historier som bara kan komma inifrån – en journalist skulle nog inte få fram dem.

- Det har varit jättespännande att lyssna på alla bidrag. Många av dem handlar om väldigt personliga saker, ofta om dokumentärmakarna själva, säger Ylva Lindgren från SR:s dokumentärredaktion, som ingått i juryn tillsammans med dokumentärredaktionens Susanne Björkman och frilansjournalisten Martin Johnson.

De vinnande bidragen kommer att sändas i P1 så småningom, den som vill lyssna på alla bidragen kan göra det på Fanzingos hemsida: www.fanzingo.se

Juryns motiveringar:

Jotta Nokitidou, för bidraget ”Jag vill ut”
”Med värme och humor bjuds lyssnaren in att följa dialogen mellan mor och dotter. Rytmiskt och formsäkert pendlar tonen mellan skratt och allvar. I korta scener beskrivs en situation som är lätt att känna igen sig i och som väcker lusten att vilja höra mer. Roligt, fantasifullt och spännande på samma gång!”

Baris Akalin, för bidraget ”Jordbävningen”
”En berättelse som på ett skickligt sätt väver ihop tre olika händelser under en dag. Med stark närvaro skildras dramatiska ögonblick som ger kontrast till och fördjupar varandra. I tydliga bilder förmedlar berättaren känslan av att stå intill en dödsbädd. Att lyssna är som att själv befinna sig i rummet. Språk, ton och val av bilder. En röst som griper tag och berör.”

Nese Arikan, för bidraget ”Från träsket”
”En berättelse som bygger upp spänning på kort tid. Stark öppning där lyssnaren förstår att det finns en hemlighet. Med avslöjandet följer uppriktiga och nära samtal. I snabba sekvenser tydliggörs allvaret mellan två vänner. En dokumentär som skildrar det sköra i en tonårings liv men också hur allt kan förändras. Gestaltat med humor värme och respekt utan att någonsin bli sentimentalt.”

Dessutom gick hedersomnämnanden till Erol Cakici, för ”Skogsdrömmar” och till Carla da Costa Bengtsson för ”En historia från Checkpoint”

Pressbild:
Vinnarna i kortdokumentärtävlingen: Baris Akalin, Nese Arikan och Jotta Nokitidou
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/463865_130_83.jpg  
Foto: Eva Sahlin/SR

För mer information, vänligen kontakta:

Susanne Björkman, dokumentärredaktionen
susanne.bjorkman@sr.se
08-784 24 08

Stina Balkfors, Fanzingo
stina@fanzingo.se
0708 737 557

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".