Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-11-19: Selma Lagerlöf i Radioteatern klassiker

Publicerat onsdag 19 november 2008 kl 10.30

”Den heliga Veronikas svetteduk” av Selma Lagerlöf har dramatiserats och regisserats av Åsa Melldahl. En fartfylld och febrig fantasi med flera av våra största skådespelarnamn i rollerna och med Radiokören som getter, vind, änglakör och fågelkvitter.

Kejsar Tiberius ondska och nyckfullhet har tilltagit och den enda som förmår dämpa hans cynism och paranoia, hans gamla amma Faustina, har lämnat honom i vredesmod. Men när hon får veta att Tiberius har drabbats av en fruktansvärd sjukdom förbarmar hon sig och reser till det avlägsna Jerusalem för att uppsöka den ende som kan bota kejsaren: En gåtfull profet från Galliléen. Samtidigt drabbas landshövding Pontius Pilatus hustru av de hemskaste mardrömmar.

- Jag har valt att dramatisera och binda samman berättelserna om ”Fågel Rödbröst” och ”Den heliga Veronikas svetteduk” för att de bägge för fram temat om barmhärtigheten som den mest ärofulla mänskliga dygden, en dygd som skänker berömmelse, välstånd, skönhet och ära till dess utövare, säger Åsa Melldahl, Radioteatern.

- Berättelsen om den heliga Veronika ingår i ”Kristuslegender”, en samling noveller som Publicerades första gången 1904. På ytan är alla berättelserna religiöst färgade moraliteter, en slags Lagerlöfska apokryfer, fantasier kring Jesusgestalten. Skrapar man lite på de snälla berättelserna visar de sig vara pamfletter för humanism och medkänsla. Skrapar man lite till finner man att flera av dem visar på fantasiens och konstens frigörande kraft, fortsätter Åsa Melldahl.

Premiär! Fredag 21 november kl 19.03. Repris 23/11 20.03, 29-30/11 00.15.

Med: Gunnel Lindblom, Lil Terselius, Andreas Kundler, Tanja Lorentzon, Anders Ahlbom Rosendahl, Rolf Skoglund, Tommy Nilsson, Lars Amble, Nils Eklund, Jan Malmsjö, Albin Flinkas, Tomas Pontén, Hugo Emretsson, Andreas Rothlin Svensson, Torsten Wahlund och Åke Lundquist.
Musik: Erik Petersén.
Ljud: Jan Cruseman & Frida Englund. Producent: Nathaly Salas & Magnus Florin.
Dramatisering och regi: Åsa Melldahl.

För mer information, vänligen kontakta:

Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se
08-784 16 20, 0708-69 27 23

Jasenko Selimovic, chef Radioteatern
jasenko.selimovic@sr.se
08-784 16 10

Pressbild: Radioteatern ”Den heliga Veronikas svetteduk”
Gunnel Lindblom och Rolf Skoglund
Foto: Stina Gullander/SR.
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/446645_114_170.jpg  
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/446652_130_87.jpg  
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/446657_114_170.jpg  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".