Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-11-05: Sveriges mest betydelsefulla nyhetsmorgon fyller 10 år

Publicerat onsdag 5 november 2008 kl 12.46

 

I 10 års tid har vi kunnat vakna till P1-morgon i Sveriges Radio. På fredag uppmärksammas detta med ett särskilt jubileumsreportage. Där sammanfattar P1-morgon några av de världshändelser som uppmärksammats genom åren, människorna som gästat programmet, karaktärerna och profilerna – och kanske en och annan groda…
Många kan inte tänka sig att vakna utan morgonmagasinet som sammanfattar de senaste nyheterna, granskar och ifrågasätter, gör de skarpaste analyserna, dagsaktuella debatter – och kanske framförallt – reportagen som får oss att tänka till.

P1-morgon är P1:s största program och sänds vardagar 05.30-09.20

En av många hängivna P1-morgonlyssnare är Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter: 
- Jag är en varm vän av radion, särskilt P1.

Varför lyssnar du på P1-morgon?
- Det är det effektivaste sättet för mig att komma in i dagen. Jag får både dagsnyheterna och analyserna. Jag tror att jag delar detta med övriga P1-morgonlyssnare.
- Jag kan använda tiden effektivt, jag lyssnar både på radion och läser tidningarna samtidigt. Det är praktiskt!

Programledaren Camilla Kvartoft var med och startade P1-morgon i november för tio år sedan. Hundratals makthavare, experter och personligheter har genom åren besökt Studio 15 i Radiohuset och mötts av Camilla Kvartofts frågor

Denna intervju får användas fritt för publicering, i sin helhet eller i urval.

Vilka farhågor fanns inför det nya morgonprogrammet i P1?
- Det är klart att det blev viss uppståndelse då vi ändrade i tablån under lyssnarnas kanske heligaste radiotid, nämligen morgonen. Jag minns att det fanns lyssnare och recensenter som var rädda att vi skulle kånka in TV:s morgonsoffa i radiostudion. Man var väl helt enkelt orolig för att det skulle bli för mycket tyckarpaneler, vinprovning och lottskrapning även i P1. Men det blev det ju inte! säger Camilla Kvartoft.

Vad tyckte publiken för 10 år sedan om det nya P1-morgon?
- Jag tror att de tyckte att det var rätt spännande. P1 fick en mer modern morgonradio med nyheter och fördjupning. Förebilden var som så många gånger tidigare BBC. Det nya var att vi gav lyssnarna fördjupning och sammanhang tidigare på morgonen. Vi började helt enkelt direktsända många fler intervjuer och debatter som uppföljning till morgonens viktigaste nyheter.
Ambitionen har också ända sedan starten varit att utveckla nyheterna under morgonen och ringa in nya gäster.

- P1-morgon innebar också ett nytt samarbete mellan alla stora redaktioner i radiohuset, vilket lyssnarna kunde höra i P1-morgons stora bredd och variation.  Varje morgon sänder vi ju såväl nyheter som kultur, vetenskap, ekonomi, sport, väder, livsåskådning och fördjupande samtal, reportage och debatter.

Har du några särskilda minnen från den här första tio åren?
- Det första jag tänker på är naturligtvis alla stora dramatiska nyhetshändelser.  Morgonen efter den stora diskoteksbranden på Backaplan i Göteborg för tio år sedan var P1-morgons redaktion på plats för en teknisk övningssändning inför premiären tre dagar senare. Men på grund av katastrofen sände vi naturligtvis direkt hela morgonen.

- Krigsutbrott, presidentval och terrorattentat har självklart varit utmanande att skildra i direktsändning, men lika viktig har den vardagliga bevakningen varit. Att hela tiden försöka förklara det senaste skeendet i t.ex. politiken och  ekonomin, att hitta nya röster och infallsvinklar, att vända och vrida på argument och åsikter är fortfarande fantastiskt roligt och inspirerande tycker jag.

Kan du nämna några gäster i studion som du minns särskilt väl?
- Ingen nämnd och ingen glömd! Jag minns somliga som gjort jobbet svårt för mig och vägrat svara på frågor. Jag minns politiker som bjudit på stora utmaningar som tvingat mig att tänka över mycket noga hur jag formulerar frågorna. Jag minns gäster som fått mig ur fattningen för att de har haft så starka berättelser. Och jag är mycket glad över alla dessa gäster som inser vikten av att komma till oss i ottan för att ge lyssnarna förklaringar och synpunkter i viktiga och intressanta ämnen.

Några ord om direktsändning och den speciella nerven?
- Att sända direkt är ett gift. Det är faktiskt en fantastisk känsla att veta att det som sägs nu strömmar direkt ut till flera hundratusen lyssnare. Ofta infinner sig då en koncentration och skärpa som är svår att uppbåda någon annan gång. Det är helt enkelt nu det gäller och man får ingen andra chans att göra en begriplig och spännande intervju.

- Som lyssnare är det också en häftig känsla av gemenskap, tycker jag. Att veta att vi är många som hör detta samtidigt och är med då en debatt tar form eller ett möte i radion tar oanade vägar.

Vad gör P1-morgon unikt? Jag tänker mig i jämförelse med andra nyhetsmorgnar i media.
- I P1-morgon kan vi ofta erbjuda den osminkade versionen till skillnad från TV-sofforna. Skämt å sido så är det kanske ändå lättare att komma lite närmare i radiointervjuer, man kan fokusera på det som sägs, debatterna kanske bränner till lite oftare.

- Radio är ett mycket snabbt nyhetsmedium. Den som slår på P1-morgon kopplar också upp sig mot Sverige och världen. Varje morgon har vi med gäster direkt från våra lokala radiostationer runt om i landet och korrespondenter från olika världsdelar. Att sitta som spindeln i nätet från studion i Stockholm och få intervjua alla dessa människor är helt enkelt fantastiskt. Jag har absolut ett av mediesveriges roligaste och mest inspirerande jobb!

- Och det bästa kvittot är när lyssnare hör av sig och säger att du ställer precis de frågor som jag ville få svar på. Då känns det fortfarande ganska lätt att gå upp nästan mitt i natten för att göra ännu ett dagsverke! avslutar Camilla Kvartoft.

Pressbild Camilla Kvartoft
Foto: Johan Ljungström/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/454134_114_170.jpg

Mer information
sverigesradio.se/p1/p1morgon

Cecilia Roos, chef P1morgon
Cecilia.roos@sr.se
08-784 71 91

Bengt Arwén, pressansvarig SR
Bengt.arwen@sr.se
08-784 17 59
0703-72 71 81

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".