Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-10-30: Susanne Björkman och Kaliber/Ekot på Sveriges Radio nominerad till Stora Journalistpriset

Publicerat torsdag 30 oktober 2008 kl 15.08

 

Susanne Björkman vid SR Dokumentärredaktion och Kaliber/SR Ekot har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorierna Årets Berättare respektive Årets Avslöjande.

Susanne Björkman är nominerad i kategorin Årets Berättare för sina två uppmärksammade dokumentärer från Huddinge sjukhus ”Bota, lindra, trösta” samt för den omfattande retrospektiva sommarserien serien ”I mellanrummen”.

Juryns motivering lyder: ”För att hon med en lyssnandets journalistik och stort tålamod berättar djupt angeläget och andlöst spännande.”

Anna Jaktén, Bo Göran Bodin och Sanna Klinghoffer på Kaliber och SR Ekot är nominerade i kategorin Årets Avslöjande för serien ”I statens förvar – om dödsfall på svenska häkten.”

Juryns motivering: ”För en serie reportage som avslöjar att människovärdet inte är i tryggt förvar på landets häkten.”

OBS!
Sveriges Radio P1 sänder två av de program som idag nominerats till Stora Journalistpriset i repris under kommande helg.
En dokumentär av Susanne Björkman kl.20.03 på lördag 1 november.
Ett av Kaliberprogrammen kl.19.03 på söndag 2 november.

Mer om Susanne Ljungman
Serien ”I mellanrummen” beskriver en tidsresa genom Sverige och i de två nyinspelade dokumentärerna ”Bota,lindra,trösta” följer Susanne Björkman två läkare i deras arbete vid njurmedicinska kliniken på Huddinge sjukhus. Resultatet har blivit en oväntat uppriktig och närgången skildring av läget inom sjukvården.

- Vi är glatt överraskade av denna nominering säger Bosse Lindquist, chef på Sveriges Radios dokumentärredaktion. Susanne Björkman är en av dem mest avlyssnade radiomakarna och hon har med sina uppmärksammade program bildad skola för bra radiodokumentärer, fortsätter Bosse Lindquist.

Efter sitt genombrott 1976 med programserien Närbilder, har Susanne Björkman i mer än tre decennier rört sig mellan olika genrer. Hela tiden har hon återkommit till djupgående skildringar av svenskt samhällsliv. Ofta har hon gestaltat tonåringars liv, speglat rasism och främlingsfientlighet men också gjort visit hos svensk överklass.

Samtidigt har hon hela tiden gjort avstickare till mer poetiska ämnen och lyft på stenar som ligger vid sidan om de upplöjda fårorna. Susanne Björkman har också under en följd av år varit huvudlärare och professor vid Dramatiska Institutets radiolinje.

För mer information om Susanne Björkmans dokumentärer gå in på sverigesradio.se/p1/dokumentar och klicka sedan vidare till Susanne Björkmans retrospektiv. Där kan man lyssna och ladda ner Susannes dokumentärer och också läsa utdrag ur hennes kommande bok. 

Pressbild Susanne Björkman
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/451033_114_170.jpg

Mer om Anna Jaktén, Bo Göran Bodin och Sanna Klinghoffer
Ekots Bo Göran Bodin avslöjade att en person intagen på ett häkte misstänkt för narkotikabrott drabbades av kraftig lunginflammation, men fick ingen vård trots att han blev sämre och sämre. Han avled av sjukdomen i häktet.

Kaliber avslöjade att en person i ett annat häkte hängde sig på toaletten. Han upptäcktes av personalen som lät honom hänga kvar i väntan på ambulans som kom efter nio minuter. Mannen som avled hade troligen kunnat räddas till livet om häktespersonalen hade skurit ner honom.

Bo Göran Bodin, Kalibers Anna Jaktén och Sanna Klinghoffer följde upp och granskade i tre reportage samtliga de 12 dödsfall som ägt rum i olika häkten under året, det är dessa reportage som nu nominerats till Stora Journalistpriset i klassen Årets Avslöjande.

Mer info om Kaliber: sverigesradio.se/p1/kaliber

Pressbilder:
Sanna Klinghoffer: http://sverigesradio.se/press/bildmapp/450960_117_170.jpg 
Bo Göran Bodin: http://sverigesradio.se/press/bildmapp/450967_114_170.jpg 
Anna Jaktén: http://sverigesradio.se/press/bildmapp/450972_117_170.jpg

Mer information
Bengt Arwén, Pressansvarig SR
08-784 17 59
0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".