Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-10-29: Ekots Lördagsintervju P1-Drottning Silvia gäst hos Tomas Ramberg

Publicerat torsdag 30 oktober 2008 kl 14.20
HM Drottning Silvia-Ekots lördagsintervju 20081101 med Tomas Ramberg

 

Sveriges Radios reporter Tomas Ramberg intervjuar Drottning Silvia i Ekots Lördagsintervju angående hennes engagemang för barn som lider nöd. Den exklusiva intervjun sänds nu på lördag 1 november i Sveriges Radio P1 12.55 med repris 19.03. Intervjun publiceras också på sverigesradio.se lördag 00.03 vilken också kan poddas från 01.00.

Drottning Silvia berättar i Ekots lördagsintervju för Tomas Ramberg om sitt engagemang för utsatta barn i Sverige och världen med anledning av att Ecpat International håller sin tredje världskongress i Rio de Janeiro i slutet av november. Drottningen var en viktig kraft bakom den första kongressen som hölls i Stockholm 1996. Drottningen är överbeskyddare för Svenska Ecpat och en av huvudtalarna på världskongressen.

I intervjun får Drottningen bland annat frågor om barnpornografi, pedofiler som offer, personlig integritet, papperslösa flyktingbarn, att USA inte ratificerat FN:s barnkonvention och om hon tycker att kungafamiljen skulle ha större frihet att tala ut om sina åsikter.

Tomas Ramberg är sedan 2002 ansvarig för Ekots Lördagsintervju. Han har varit reporter på Sveriges Radio sedan 1994. Innan dess var han metallarbetare på Volvo i 12 år. På Sveriges Radio har han arbetat som programledare för P1-morgon, Studio Ett och Direkt. Han har genomfört Sveriges Radios partiledarintervjuer inför valen 1998, 2002 och 2006 och lett dessa valvakor.  Tomas Ramberg har varit politisk reporter i Ekots Inrikesgrupp sen 1994 och inrikeschef 2000.

Ekots lördagsintervju
Ekots Lördagsintervju har sänts i elva år, första programmet sändes i augusti 1997. Genom åren har Tomas Ramberg intervjuat de flesta politiska och ekonomiska makthavare i landet och även många utländska statschefer, politiker och opinionsbilare. Bland dessa kan nämns José Manuel Barroso, ordförande i EU-kommissionen, Toomas Hendrik Ilves, president i Estland, Stavros Dimas, EU:s miljökommissionär Javier Solana, EU:s utrikespolitiska talesman, Valdas Adamkus, Litauens president, Ingmar Bergman, Vicente Fox, Mexikos president, Tarja Halonen, Finlands president, Margrethe II, Danmarks drottning, Paul Nyrup Rasmussen, Danmarks statsminister, Giorgios Papandreou, Greklands utrikesminister Pierre-Richard Prosper, USA:s ambassadör för krigsförbrytelser Jens Stoltenberg, Norges statsminister, Martti Ahtisaari fredspristagare.

Pressbilder
Pressbilder från intervjun finns på nedanstående länk:
http://sverigesradio.se/press/bilder/Ekot_intervju/

Mer information:

Bengt Arwén, pressansvarig SR
08-784 17 59
0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se

Nina Benner, chef P1 Morgon
08-784 4047
0703-999928
nina.benner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".