Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-10-24: SR, SVT och Radiohjälpen presenterar: Musikhjälpen

Publicerat fredag 24 oktober 2008 kl 10.07

I december låter SR och SVT tre programledare gå in i en glashus mitt i Malmö för att sända tv och radio i sex dygn - dygnet runt. De får ingen mat, de får inte lämna huset och de får inte träffa sina nära och kära. Varför? Det finns 67 miljoner anledningar. Idag är 67 miljoner människor på flykt i världen enligt FN:s flyktingkommissariat. De behöver hjälp och nu är det Sveriges tur att göra en insats.

Med Musikhjälpen kavlar vi upp ärmarna, alla tillsammans, och hugger i. Och det till världens bästa musik. Musikhjälpen är gata mer än gala. Insamlingseventet är en public service-satsning från Holland som heter Serious Request. Idén går ut på att förena unga människors intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Eventet håller på att växa till en världsrörelse och många länder vill vara med. Som första land i Norden tar nu Sverige stafettpinnen. I år görs det i Malmö, nästa år i annan stad.

- SR och SVT har med stort intresse följt utvecklingen i Holland, som är inne på sitt femte sändningsår, så det är fantastiskt kul att vi äntligen ska göra Musikhjälpen i Sverige. Det är ett stort evenemang och det har aldrig tidigare gjorts något liknande här. Målet är att väcka unga människors engagemang och vilja att hjälpa, något som de förhoppningsvis har med sig resten av livet, säger Lotta Kjellin, SR:s projektledare för Musikhjälpen.

Mellan den 13 och 19 december pågår en maratondirektsändning från Gustav Adolfs Torg i Malmö - mitt i julruschen. Sändningen sker från ett specialbyggt glashus och omfattar en 144 timmar lång direktsändning i P3, Din Gata och på webben, samt dagliga och nattliga direktsändningar i SVT2.

- Vårt event löper till den 19 december och sen tar Holland och Belgien över och går in i sina glashus och kör sina insamlingar ändå fram till julafton, säger Pär Nordahl, SVT:s projektledare för Musikhjälpen.

Tre ännu hemliga programledare arbetar och bor i glashuset utan mat i sex dygn. Deras huvuduppgift är att samla in pengar och spela radiolyssnarnas och tv-tittarnas favoritmusik. För genom att önska låtar skänker publiken pengar till insamlingen. Det går också att skänka pengar genom ett flertal andra insamlingsaktiviteter i och omkring glashuset och runt om i Sverige.

Programledarna kommer att gästas av kända och okända personer som dyker upp i glashuset olika tider på dygnet. Vissa för att spela musik, vissa för att visa sitt stöd på andra sätt.

Jason Diakité (Timbuktu) är redan djupt engagerad i insamlingen. I november åker an som reporter på uppdrag av Musikhjälpen till Kongo för att träffa flyktingar och ta del av hjälporganisationers arbete på plats.

SR och SVT arrangerar Musikhjälpen tillsammans med Radiohjälpen. Målet är att på ett helt nytt sätt skapa engagemang och samla in pengar för humanitära katastrofer som hamnat i skymundan. Med Musikhjälpen vill SR och SVT engagera grupper som tidigare inte haft intresse i - eller råd - att göra något konkret.

Många små bidrag gör mycket stor skillnad för dem som behöver hjälp, och med grym radio, grym tv och världens bästa musik ska Musikhjälpen få så många som möjligt att engagera sig.

För vidare information vänligen kontakta:
Anna-Maria Havskogen, SVT Kommunikation
0705-69 70 12
anna-maria.havskogen@svt.se

Helena Iles, SR Kommunikation
0739-80 52 51
iles@helenaochsofie.com

Radiohjälpen om flyktingar: http://wpy.waymaker.net/client/waymaker1/WOLReleaseFile.aspx?id=977238&fn=wkr0003.pdf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".