Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-10-03: SR, SVT och UR avvisar finansieringsförslaget från public service-utredaren Rose-Marie Frebran

Publicerat fredag 3 oktober 2008 kl 14.47

Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion avvisar i sina remissvar det nya finansieringssystem som public service-utredaren Rose-Marie Frebran föreslår i sitt betänkande. Bolagen skriver i de remissvar som lämnades in under fredagen att förslaget om 25 procents moms, kombinerat med ett statsbidrag inte kan accepteras. Bolagen kräver också en större uppräkning av licensintäkterna än de två procent som utredaren föreslår.

- Ett statsbidrag ökar beroendet av staten och står därmed i konflikt med betänkandets huvudtes om behovet av ökat oberoende för framtidens public service, säger SR:s vd Kerstin Brunnberg.

Frågan om vilket system för finansiering public service ska ha i framtiden är den centrala i public service-utredningen. I dag är tv-avgiften inte momsbelagd. Därmed kan SR, SVT och UR inte heller dra av moms. Det innebär att alla inköp, inklusive programinköp, blir mycket dyrare än de skulle behöva vara.

SR, SVT och UR har valt att skriva ett gemensamt yttrande i finansieringsdelen. Bolagen håller med om att det är nödvändigt att hitta ett finansieringssystem med moms. Normalskattesatsen i Sverige är 25 procent, och det är vad utredaren föreslagit.

Den momssatsen skulle dock innebära att de tre bolagen tillsammans förlorade cirka 800 miljoner varje år. Därför har utredaren föreslagit att bolagen ska få ett årligt statsbidrag på samma summa. Den lösningen avvisas av bolagen.

- Bidraget blir också med nödvändighet föremål för en årlig prövning i statens budgetarbete, det ger en återkommande osäkerhet om den ekonomiska framtiden och det minskar oberoendet, säger Kerstin Brunnberg.

Bolagen föreslår därför gemensamt att tv-avgiften beläggs med 12 procents moms. Det skulle vara i stort sett kostnadsneutralt för alla parter och inget statsbidrag skulle behövas. Bolagen konstaterar att utredaren själv har förklarat att 12 procents moms vore att föredra ”ur kulturpolitisk synvinkel”.

En annan nyckelfråga i debatten är hur mycket pengar bolagen ska få varje år. Sedan år 2002 har tv-licensen höjts med två procent varje år. Utredaren föreslår att det systemet ska fortsätta under den kommande perioden på sex år.

SR, SVT och UR framhåller i sina svar att två procent bara täcker ungefär hälften av företagens kostnadsökningar. Det är bakgrunden till de kraftiga nedskärningar bolagen tvingats till, samtidigt som de kommersiella mediebolagen under samma period har kunnat expandera i mycket snabb takt.

- Utredaren förespråkar att vi ska fortsätta att vara föredömen när det gäller publicistisk kvalitet. Då måste vi få förutsättningar som inte innebär fortsatt kraftiga nedskärningar, säger Kerstin Brunnberg.

Hon framhåller att en sådan otillräcklig anpassning till inflationen på sikt kommer att göra det svårt att bibehålla en decentraliserad verksamhet av dagens omfattning.

- Ett sådant system kommer också att påverka den omfattande medverkan som SR eftersträvar av olika upphovsmän inom bland annat musik- och kulturområdet och skapar en ohållbar situation för Sveriges Radios symfoniorkester, säger Kerstin Brunnberg.

Sveriges Radio stödjer i övrigt många av utredarens förslag.
- Vi välkomnar särskilt utredarens kloka förslag att Sverige fortsatt ska ha tre självständiga public service-bolag. De tydliga skrivningarna om vikten av vårt oberoende och självständighet från staten är också utmärkta, säger Kerstin Brunnberg.

Mot den bakgrunden stödjer SR förslagen om fortsatt avgiftsfinansiering, en sexårig tillståndsperiod, ambitionen att minska detaljregleringen, liksom att bolagens styrelseordförande ska utses av Förvaltningsstiftelsen istället för av regeringen.

- Vi är också mycket nöjda med att utredaren uttryckligen vill göra underhållning till en del av uppdraget, tillägger Kerstin Brunnberg.

Public service-bolagen ägs i dag av en stiftelse - Förvaltningsstiftelsen. Utredningen föreslår en rad förändringar av stiftelsens roll som avvisas av SR, SVT och UR.

- Sammantaget skulle förslagen ge stiftelsen en operativ roll som inte överensstämmer med stiftelsens huvuduppgift, att främja programbolagens självständighet och integritet, säger Kerstin Brunnberg.


För vidare information, vänligen kontakta:
Staffan Sonning, chefsstrateg SR
0730-56 71 01, 08-784 5172

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".