Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-09-03:Unga och kvinnor lyssnar mer på Sveriges Radio under sommaren

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 15.11

Svenska folket lyssnar mer på Sveriges Radio under sommaren. Det visar en färsk undersökning från SIFO. Lyssnandet ökade bland alla grupper, men det var framförallt unga (9-30 år) och kvinnor som ökade lyssnandet på Sveriges Radios kanaler under perioden 30 juni – 10 augusti. Sammantaget lyssnade 48 procent av hela befolkningen på Sveriges Radio en genomsnittlig dag.
Undersökningen visar också att lyssnandet på kommersiell radio minskade under samma period.

Sommarens radiomätning, den första på åtta år, visar att lyssnandet på tre av Sveriges Radios kanaler – P1, P3 och P4 - ökade. Det är också första gången på länge som Sveriges Radio-lyssnandet ökar samtidigt som privatradions lyssnarantal minskar. De branschgemensamma radiomätningarna gör normalt uppehåll över sommaren, men SR har i år tagit initiativ till en särskild sommarmätning.

Det sammantagna radiolyssnandet ligger kvar på en mycket hög nivå, 74 procent av befolkningen dagligen, vilket är glädjande med tanke på att andra medievanor, t.ex. tv-tittandet, minskar kraftigt under sommaren.

- För många ligger begrepp som sommar, semester och radio nära varandra, säger programdirektör Hanna Stjärne. På stranden, i sommarstugan, på campingplatsen och i hängmattan väljer man i större utsträckning Sveriges Radio framför andra kanaler, säger hon.

Under sommaren har SR:s kanaler gjort både nysatsningar och fortsatt med traditionella programsuccéer som Sommar i P1, ett program som lockar en miljonpublik varje dag.

- Det är glädjande att så många väljer att lyssna på Sveriges Radio under sommaren, säger Hanna Stjärne. Vi har satsat brett, på allt från programserier som Allvarligt talat med Kristina Lugn i P1, till stora musikevenemang som talangtävlingen Svensktoppen Nästa i P4. Och det visar ju sig nu ha gett resultat, säger Hanna Stjärne.

Malte Lind är analyschef på Sveriges Radio och säger i sin kommentar till undersökningen:

- Vid den senaste sommarmätningen (2000) var det en liten nedgång i radiolyssnandet. Nu ser vi istället att allt fler lyssnar på Sveriges Radio. Och vi ser med glädje en nästan 10-procentig ökning av kvinnliga lyssnare, säger Malte Lind.

- Unga lyssnare säger i en attitydundersökning kopplad till radioundersökningen att radio är viktigare för dem under sommaren, och att de också lyssnar mer tillsammans med andra. Det tycks finnas särskilda sommarlyssningsvanor som gör att i åldersgruppen 9-19 år lyssnar 25 procent fler på Sveriges Radio än under andra delar av året, säger Malte Lind.

Fakta om radiolyssningen Sommaren 08
                                        Sommar 08   Vår 08
Radio totalt                          73,9           73,7
Sveriges Radio                     48              45,3
Privatradion                         29,4           33,7
Närradion                              2,4            2,5
P1                                       13,6           10,8
P2                                       1,0              1,2
P3                                       10,8           10,5
P4                                       29,6           29,2

Siffrorna anger i procent hur stor del av Sveriges befolkning mellan 9-79 år som varje dag lyssnat på radio minst 5 min.

Fakta om undersökningen
Undersökningsperiod: 30/6-10/8 2008
Antal intervjuade: 4197 mellan 9-79 år i hela riket.
Undersökningen har gjorts av SIFO Radioundersökningar med samma metod som används under de 40 veckor per år som radioundersökningarna normalt genomförs. De branschgemensamma radiomätningarna gör normalt uppehåll över sommaren, men Sveriges Radio har i år tagit initiativ till en särskild sommarmätning.

Jämförelsematerial är den radioundersökning som SIFO gjorde i våras av radiolyssnandet (rapport 2008/III).

För mer information, kontakta:

Hanna Stjärne, Programdirektör Utbud
08-784 70 71
hanna.stjarne@sr.se

Malte Lind, Chef för omvärlds- och publikanalys
08-784 16 56, 0705-35 16 56
malte.lind@sr.se

Bengt Arwén, Pressansvarig SR
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".