Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-07-09: Musikens effekt på humöret utforskas i ny P2-serie

Publicerat onsdag 9 juli 2008 kl 10.15
Anna Swantesson och Jenny Damberg Foto: Micke Grönberg/SR.

Musik kallas ofta för ”känslornas språk”. Men vad innebär det egentligen? I P2:s nya programserie ”Med känsla för musik”, med start på måndag, söker journalisterna Jenny Damberg och Anna Swantesson svaren.

– I processen att lära sig hantera sina egna känslor är musiken ett viktigt hjälpmedel för många, säger musikpsykolog Suvi Saarikallio.

Saarikalli har konstruerat ett test som visar hur tonåringar använder sig av musik för att påverka hur de mår. Hon är en av de forskare som medverkar i serien ”Med känsla för musik”. I fem program utforskas relationen mellan musik och känslor med utgångspunkt i aktuell forskning.

Dessutom medverkar musiker, producenter och låtskrivare. Dilba berättar om sitt arbete med att skriva musik på uppdrag av företag. Att göra musik vars syfte är att sälja en viss produkt ställer frågor kring musik och känslor på sin spets. Filmmusikskaparen Peter Bryngelsson är specialist på hur man skapar obehag och skräck med toner. Nu skriver han på en bok om hur musik har använts i syfte att tortera.

Jenny Damberg och Anna Swantesson möter även psykologer, musikvetare och neurologer. Töres Theorell, läkare och pensionerad professor i arbetsmedicin, berättar om sin forskning kring körsång och välmående. Musikvetaren Lars Lilliestam har studerat hur känslouttryck skildras i recensioner, och musikpsykologen Alf Gabrielsson har forskat på människors starkaste upplevelser av musik.

Jenny Damberg är journalist. Hon har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Hon har också vikarierat som programledare för P3 Pop. Jenny kommer från småländska Hovmantorp.

Anna Swantesson är journalist och har arbetat på UR, ZTV och SR. Hon har arbetat med flertalet P3-produktioner, bland annat som reporter på Musikjournalen och som producent för P3 Rytm. Hon har också gjort program för Frispel och kulturdokumentärer. Anna är från Lund.

Musikmagasinet: Med känsla för musik - P2 måndagar kl.12.30 med start 14 juli, P1 lördagar kl. 23.07 och söndagar kl. 15.03

Mer information om de fem programmen finns på sverigesradio.se/press

Pressbilder:
Anna Swantesson och Jenny Damberg
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/397862_113_170.jpg   http://sverigesradio.se/press/bildmapp/397861_130_87.jpg
Foto: Micke Grönberg/SR

För vidare information, vänligen kontakta:
Jenny Damberg, journalist
jenny.damberg@gmail.com  
0709-94 76 17

Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708-847074

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08-784 50 23 / 0732-31 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".