Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-06-30: Public service-bolagens vd:ar kommenterar public service-utredningen

Publicerat måndag 30 juni 2008 kl 10.00

UR, SR och SVT vänder sig emot den finansieringsmodell som föreslås i public service-utredningen. Den minskar bolagens oberoende och urholkar ekonomin.

Idag presenterade regeringens utredare Rose-Marie Frebran sina förslag gällande public service framtida inriktning och finansiering. Där finns flera inslag som SVT, SR och UR välkomnar, till exempel ett fortsatt brett utbud i radio och tv, liksom den långa tillståndsperioden, sex år, direktfinansiering (så kallade ”raka rör”) och minskad detaljreglering. Även Frebrans förtydligande att det är nödvändigt att public service fortsatt ska ha tjänster på internet är en realistisk anpassning till dagens medieutveckling.

Men Rose Marie Frebran föreslår också att public service-bolagen ska finansieras med en blandning av årligt statsbidrag och tv-avgift.

- Det är en lösning som vi är starkt kritiska till. Den varken säkrar public service-bolagens möjlighet att utvecklas eller garanterar fortsatt politiskt oberoende, säger de tre vd:arna för UR, SR och SVT i en gemensam kommentar.

I sin ambition att göra public service-bolagen momspliktiga, förordar Rose-Marie Frebran en skattesats på 25 procent, samtidigt som tv-avgiften behålls på nuvarande nivå. Detta skulle öka statens momsintäkter, men ger företagen ett underskott på cirka 800 miljoner kronor om året. Frebran föreslår att det ska täckas med ett årligt statsbidrag. I dag betalar publiken via tv-avgiften hela kostnaden för sin public service.

- Ett statsbidrag skulle göra bolagen beroende av statens årliga budgetprövning. Vi uppskattar att Frebran försöker undvika detta genom att slå fast att den föreslagna finansieringen ska gälla under hela tillståndsperioden. Men konstruktionen är krånglig och politiskt riskabel. Vi har nyligen upplevt hur ett snabbt riksdagsbeslut rev upp allt vad långsiktighet hette och har ingen anledning att lita till att detta var en engångshändelse, säger Christina Björk, Kerstin Brunnberg och Eva Hamilton.

Björk, Brunnberg och Hamilton pekar på att utredaren själv konstaterar att ett annat alternativ, 12 procent moms, vore att föredra ur ett kulturpolitiskt perspektiv.

- Vi ansluter oss till den bedömningen. Det skulle ge samma möjligheter att underlätta samarbete mellan bolagen och öka utläggningar på externa produktionsbolag, utan negativa ekonomiska konsekvenser för tv-avgiftsbetalarna, staten eller public service-företagen.
UR, SR och SVT varnar också för att utredningen föreslår att anslagen till bolagen höjs med bara två procent per år:

- Den föreslagna procentsatsen är långt under den verkliga kostnadsökningen. Public service-bolagen har under hela 2000-talet genomfört hårdhänta årliga rationaliseringar och kommer – om förslaget blir verklighet – fortsatt och ganska raskt att tvingas krympa sina respektive verksamheter. Vi ser inte överensstämmelsen mellan detta faktum och alliansens uttalade ambition, uttryckt i en debattartikel den 29 juni, att ”förbättra villkoren för den icke-kommersiella radion och teven, som utgör en viktig del i medieutbudet och spelar stor roll för såväl föreningslivet som integrationen och yttrandefriheten.”


Samtidigt föreslås de kommersiella mediekoncernerna få ytterligare finansiell förstärkning i form av slopad reklamskatt. I förlängningen driver detta upp också public service-bolagens kostnader för till exempel programrättigheter och arvoden, sammanfattar Christina Björk, Kerstin Brunnberg och Eva Hamilton konsekvenserna av utredningens förslag. 

För mer information, kontakta Anders Hvidfeldt, presschef SVT, 0703-80 66 44, Bengt Arwén, pressansvarig SR, 0703-72 71 81, Ulrica Giltze, projektledare UR, 0739-81 68 64.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".