Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stil: Dålig smak - bra egenskap för en modeskapare?

Publicerat fredag 13 februari 2009 kl 10.03
Stils programledare Susanne Ljung. Foto: Mattias Ahlm/SR

P1 fredag 13 februari kl 10.03 samt 14/2 kl 08.05

Veckans STIL ägnas nödvändigheten av ”dålig smak” inom skapande, inte minst inom modet. ”För mycket god smak kan vara tråkigt, vi behöver alla en dos dålig smak”, hävdade till exempel den legendariska amerikanska moderedaktören Diana Vreeland.

Inom både konst och litteratur kryllar det av citat från utövare som prisar den dåliga smaken, och gärna ger en känga till den goda.  “Ah, god smak - vilken fruktansvärd företeelse! Smak är kreativitetens fiende”, sa till exempel Picasso.

Även i modevärlden finns det provokatörer som utmanar den goda smaken. ”Jag vill visa att det finns inga gränser mellan god smak och dålig smak”, säger till exempel den franske modeskaparen Jean-Paul Gaultier.

Stil möter en Gaultier-beundrare, den amerikanske modeskaparen Jeremy Scott, som själv rör sig i gränstrakterna mellan fint och fult och vinner alltmer respekt för sina visioner. Just nu är han aktuell med en kollektion för sportmärket Adidas.

Programledare: Susanne Ljung

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".