Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SR på Tempo - nynazister, Sveriges första livedokumentär och kravallerna i Kungsan

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 14.03

Tre Sveriges Radio-produktioner hörs och syns på årets Tempo Dokumentärfestival. I P3 Dokumentären ”Året nynazisterna skakade Sverige” intervjuas journalistparet som utsattes för en bilbomb i Nacka 1999. Redaktionen för Verkligheten, P3:s dokumentära samhällsprogram, ställer sig på Tempos scen och skapar Sveriges första livedokumentär tillsammans med publiken. Och i P1 Dokumentären ”Bölden som sprack” skildras upprinnelsen till kravallerna i Kungsan 1987.   

– Vår livedokumentär kan närmast liknas vid en trolleriföreställning och vi är övertygade om att den kommer att skapa en ny dokumentär genre, säger Magnus Arvidson i Verklighetens redaktion. 

”Året nynazisterna skakade Sverige”, P3 Dokumentär av Daniel Värjö som även finns på plats. Lördag 7 mars kl 15.00, Klarabiografen. Produktion: SMT Radio för SR.
Under 90-talet trappades det nynazistiska våldet upp. 1999 blev året nynazisterna skakade Sverige då en fackligt aktiv syndikalist mördades, ett journalistpars bil sprängdes i Nacka och två poliser mördades i Malexander. Nynazister mobiliserade sig politiskt och skapade fästen i hela landet i orter som till exempel Karlskrona. Den 30 november publicerade de fyra största dagstidningarna tillsammans en artikelserie mot nynazisterna och de allvarliga våldsdåden, som sågs som ett hot mot samhället och demokratin. Smygpremiär.
Sänds i P3 söndag 15 mars kl 18.03.

Verkligheten live – dokumentär inför publik. Lördag 7 mars kl 16.45, Klarabiografen. Produktion: Filt för SR. P3:s dokumentära samhällsprogram Verkligheten skapar radiohistoria med en livedokumentär. På Klarabiografen i Kulturhuset träder verkliga historier fram när du hör telefonsexförsäljaren Sara som blir uppringd hemma i sovrummet, arbetsförmedlaren som gett upp och mormonerna som knackar dörr utan framgång. För första gången i Sverige praktiseras också den danska metoden ”Capturing the moment” live. Vad kommer slumpmässigt utvalda personer i publiken berätta när de liggandes på madrasser försätts i hypnos? Det dokumentära kalaset ramas in med musik från Sveriges bästa dragspelare Amanda Fritzén som väljer toner efter rådande sinnesstämning i programmet. Se och hör Sveriges första livedokumentär bli till!
Verkligheten sänds i P3 på söndagar kl 20.03.  

”Bölden som sprack”, P1 Dokumentär av Elin Ekselius som även finns på plats. Söndag 8 mars kl 13.15, Victoria. Produktion: SR/Dramatiska Institutet. Stockholm, augusti 1987. På Sergels torg är det fullt av ungdomar i ljusa träningsoveraller. Nån har med sig en bergsprängare med hiphop på hög volym. Ett gäng börjar dansa, nån gör en snurrande backspin på stenbeläggningen. Ingen anar att sex dagars kravaller är på väg att bryta ut. Smygpremiär.
Sänds i P1 lördag 14 mars kl 14.03.

Tempo Dokumentärfestival hålls i Stockholm den 4-8 mars.

Pressbilder

P3 Dokumentär: Daniel Värjö
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/520693_2000_1763.jpg 
Foto: Micke Grönberg/SR

Verklighetens redaktion: Måns Mosesson, Shang Imam, Gustav Asplund och Magnus Arvidson
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/523420_2000_1333.jpg 
Foto: Stina Gullander

P1 Dokumentär: ”Bölden som sprack”
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/524160_2000_1512.jpg 
Foto: Olle Seijbold/Scanpix

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3
maria.anderstam@sr.se 
08-784 71 20, 070-293 72 70 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".