Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Filosofiska rummet: God mat - och ond?

Publicerat söndag 29 mars 2009 kl 17.03
Filosofiska rummet - Gäster God mat – och ond. Per Bauhn, Ingar Nilsson, Håkan Jönsson och David Kallós. Foto: Thomas Lunderquist

P1 söndag 29/3 kl 17.03 samt  4/4 kl 21.03

Mat är som sex. Samtidigt som den är ett grundläggande mänskligt behov erbjuder den oss också den högsta tänkbara njutning. Men den kan också i fel former framkalla äckel och avsmak. Maten kan vara förknippad med skam- och skuldkänslor, och i takt med en alltmer produktiv matindustri piskas kraven upp på att den ska vara nyttigare men samtidigt godare, billigare men samtidigt mer rättvist producerad. Och framför allt ska en outsäglig lycka och frid ständigt omgärda den heliga matsituationen.

Kort sagt, det är härligt men svårt med mat. Mat väcker många frågor, och många av dem dryftas i veckans gästabud i Filosofiska rummet, av professorn i praktisk filosofi Per Bauhn, etnologen och före detta kocken Håkan Jönsson, krögaren David Kallós och matjournalisten Ingar Nilsson.

Programledare: Lars Mogensen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".