Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Radio kommenterar public service-propositionen

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 11.10

Sveriges Radio får nästa år 30 miljoner kronor utöver den "vanliga" uppräkningen på två procent. Satsningen motiveras främst av företagets roll på kulturområdet. Det föreslås i den public service-proposition som regeringen lägger på riksdagens bord i dag, torsdag.

 - Propositionen innebär ett brett erkännande av public service-radions vikt i det demokratiska samhället, kommenterar Mats Svegfors, Sveriges Radios vd och Cilla Benkö, vice vd.

- Man ska komma ihåg att Sveriges Radio de senaste åtta åren har tvingats till ständiga rationaliseringar till följd av otillräcklig kostnadskompensation. Nu har vi fått ett visst utrymme för de stora utvecklingsbehov vi står inför och en möjlighet att börja arbeta med att ta fram en fyraårig strategi, tillägger Mats Svegfors.

Enligt propositionen ska SR, SVT och UR få sina intäkter ökade med tre procent nästa år och därefter med två procent per år. Den "extra" procenten det första året innebär för SR:s del ungefär 25 miljoner kronor. Pengarna ska användas till "att utveckla kulturutbudet".

Dessutom föreslår regeringen att SR:s intäkter ska ökas med fem miljoner kronor avsedda för Berwaldhallen, symfoniorkestern och Radiokören.

- Det gör det möjligt för oss att behålla den viktiga kulturinstitutionen Berwaldhallen utan att därmed tvingas välja bort annan verksamhet, säger Cilla Benkö.

Brett utbud
En återkommande fråga i mediedebatten har varit om public service ska fortsätta att erbjuda ett brett programutbud eller om bolagen ska begränsas till att producera enbart sådant som inte är kommersiellt intressant. Regeringen avvisar en senare inställningen: "Ett mångsiktigt programutbud ska erbjudas som omfattar allt från det breda anslaget till mer särpräglade programtyper", skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en debattartikel i Dagens

Nyheter där hon kommenterar propositionen, även om hon tillägger att det är viktigt att "slå vakt om programområden som är betydelsefulla för allmänintresset och som har svårt att hävda sig i andra medier".

- Det är genom ett brett och mångfacetterat utbud som vi kan ge en scen och en publik till de smalare ämnena, säger Mats Svegfors.

Stärkt oberoende
Oberoendet från staten är en del av själva definitionen av public service. Nu vill kulturministern att ett av de inslag i det svenska systemet som skurit sig mest mot detta oberoende ska försvinna: Regeringen ska inte längre utse ordförande och en suppleant i SR, SVT och UR:s styrelser. Dessa ska istället utses av bolagens ägare: Förvaltningsstiftelsen.

- Jag välkomnar regeringens ambition att öka vårt oberoende och därmed vår trovärdighet, säger Cilla Benkö.

Lättnad för storföretag
SR, SVT och UR har misslyckats med att få gehör för sina synpunkter på de föreslagna reglerna om TV-avgifter för företag. I dag betalar företag en TV-licens för var tionde mottagare. Enligt propositionen ska varje företag istället betala en avgift, oavsett hur många mottagare de har.

Enligt kulturministern är motivet att undvika att företagen får betala mer när också datorer börjar betraktas som TV-mottagare, men också att underlätta regelverken för företagare. Förändringen kostar ungefär 80 miljoner kronor i minskade avgifter.

- Det är anmärkningsvärt att ett pensionat med en TV får betala lika mycket som en hotellkedja, eller att en småföretagare med en TV-apparat får lika hög TV-avgift som telecombolaget Ericsson, säger Mats Svegfors.

Faktabilaga
Som bakgrund till dagens public service-proposition, följer som bilaga för information de faktaunderlag som Sveriges Radio haft som utgångspunkt i diskussionerna kring de ekonomiska villkoren för svensk public service.

Presskontakt:
Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se

Sveriges Radios presswebb:
sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".