Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetandets värld: Kvicksilver - metallernas Transformer

Publicerat fredag 26 februari 2010 kl 12.10
Vetandets värld: Finns det fortfarande kvicksilver i gäddorna? Foto: SVT Bild

P1 fredag 26 februari kl 12.10 och kl 23.07

Kvicksilver i fisk var en hälsofara på 60- och 70-talet som de flesta var väl medvetna om - gäddan var svartlistad, och man såg för sig en död gädda med en kvicksilverpelare i sig, som en termometer.

Det var i miljövårdens storstädande tid, när kvastarna ganska snabbt kom tillrätta med de värsta föroreningarna. Det var till exempel kvicksilver som konserveringsmedel i pappersmassa - det försvann med ett penndrag.

Men metallen håller sig kvar. Den mytiska flytande metallen som också kan förflytta sig genom att gå upp i rök, förångas, och hamna någon annanstans.

I dag finns ingen svartlistning kvar - det går inte att kontrollera alla småsjöar som med god sannolikhet fortfarande hyser rejält kvicksilverbemängda gäddor, gösar och abborrar. Nu låter man befolkniingen själva dra sina slutsatser och nöjer sig med kostrekommendationer.

Men kvicksilver finns det kvar, djupt nere i backen, och inte minst i skogsmark. Vad händer när man avverkar skogen, och skogsplöjer eller stubbryter området - läcker kvicksilvret ut då?

Det är en viktig fråga som kommer att få sitt svar så småningom från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Där finns doktoranden Karin Eklöf och hennes handledare professor Kevin Bishop som börjar förstå att man måste leta efter den riktigt svaga punkten i kvicksilvrets kemi för att kunna sätta stopp för utflödet. Till dess får man nöja sig med att rekommendera skogsägare att försöka undvika tunga skogsmaskiner så långt det är möjligt.

Redaktör: AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".