Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Agneta Dreber nominerad till ordförande för Sveriges Radio

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 15.38

Förvaltningsstiftelsen har nu slutfört arbetet med att nominera styrelseledamöter i de tre s.k. programbolagen. I det följande redovisas nomineringarna för Sveriges Radio. Eftersom Förvaltningsstiftelsen äger samtliga aktier i bolagen, kommer de nominerade att utses till ledamöter i styrelserna vid bolagens årsstämmor den 26 mars.

Förvaltningsstiftelsen föreslår för tiden intill slutet av nästa årsstämma omval av ledamöterna Tommy Adamsson, Minoo Akhtarzand, John Brattmyhr, Birgitta Johansson-Hedberg och Soraya Post (suppleant 2009) samt nyval av Fredrik Ahlkvist, Agneta Dreber och Mariette Manktelow. Förvaltningsstiftelsen föreslår att Agneta Dreber utses till styrelsens ordförande.

Fredrik Ahlkvist, Romakloster och Vallentuna, är projektledare inom Handikappförbundens Samarbetsorgan. Han har under lång tid arbetat med frågor rörande tillgänglighet för funktionshindrade hos företag, kommuner och myndigheter. Fredrik arbetar också som artist och musiklärare och med musikproduktion i egen studio.

Agneta Dreber, Stockholm, är sedan år 2002 verkställande direktör för Livsmedelsföretagen och var dessförinnan under åren 1992-99 generaldirektör för Folkhälsoinstitutet. Hon var vidare förvaltningschef i Stockholms läns landsting 1999-2002 och borgarråd i Stockholm 1988-91 med särskilt ansvar för bl. a. informationsfrågor. Agneta Dreber är ledamot av Pressens Opinionsnämnd. Hon är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en fil. kand. från Stockholms universitet i ryska och engelska.

Mariette Manktelow, Uppsala, är fil. dr. i systematisk botanik vid Uppsala universitet med särskild inriktning på afrikansk flora. Mariette är även expert på Linnés liv och vetenskap och var projektkoordinator för Linnéjubiléet i Uppsala 2006-07. För närvarande leder hon ett projekt vid Uppsala universitet där biologisk forskning presenteras genom konst och teater. Hon arbetar även som projektledare vid länsstyrelsen i Uppsala län för Sveriges världsarvsnominering ”The Rise of Systematic Biology”, en nominering som berör tolv platser i åtta länder. Mariette har arbetat intensivt med att förmedla forskningsresultat till samhället utanför universiteten. Hon är ledamot av The Linnean Society of London.

Anmärkning. Verkställande direktören Mats Svegfors är ledamot av styrelsen enligt bolagsordningen.

För mer info:
Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".