Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Steve Sem-Sandberg får Kerstin M Lundberg-priset

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 09.44
Biblioteket 16/11 Steve Sem-Sandberg, Augustnominerad för romanen De fattiga i Lodz. Foto: Maarja Talgre

Kulturjournalisten och författaren Steve Sem-Sandberg tilldelas Sveriges Radios Kerstin M Lundberg-pris som delas ut för första gången. Priset är på 50 000 kronor.
– Jag är jätteglad för att jag har fått priset. Den här typen av fördjupande kulturjournalistik med betoning på att lyfta fram Europa har ju blivit lite eftersatt på senare år, säger Steve Sem-Sandberg.

Så här lyder juryns motivering:
”Steve Sem-Sandberg får Sveriges Radios Kerstin M Lundberg-pris för att han under många år som kulturjournalist beskrivit Europa inifrån och ut. I kritik, reportage och krönikor lyckas han korsklippa kultur och samhälle, nutid och historia, litteratur och liv, så att de belyser och berikar varandra. Med Steve Sem-Sandberg som personlig, djupt initierad men aldrig snorkig guide reser vi allt längre in i den europeiska kulturen – utan att någonsin komma till vägs ände eller historiens slut.”

 Priset instiftades förra året, i samband med att Kerstin M Lundberg gick i pension. Priset ska gå till en svensk publicist som i hennes anda ”med kulturjournalistikens uttrycksmedel, och stor respekt för publiken, ökar vår kunskap om Europas kulturliv”.

  Det är svårt att hitta någon annan svensk skribent som så envist har cirklat kring de stora europeiska frågorna och kopplingen mellan kulturliv och samhällsutveckling som Steve Sem-Sandberg, säger Kerstin M Lundberg som själv suttit i juryn.
Dessutom skriver han alltid med stor respekt för publiken, det vill säga både begripligt och med mycket kunskap. Det är verkligen en konst!

Juryn består av Kulturredaktionens chef Mattias Berg, Elin Claeson från Kulturredaktionen, Gunnar Bolin, Sveriges Radios nyutnämnde kulturkorrespondent samt Kerstin M Lundberg.

Steve Sem-Sandberg har i flera decennier varit verksam som skribent på kultursidorna i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Där har han introducerat centrala europeiska författarskap för den svenska publiken, diskuterat europeiska dilemman utifrån sin bas i Wien och kopplat ihop nutid och dåtid i kortare och längre betraktelser. Det kan handla om Kafkas kärleksliv, om ”källarlitteratur” apropå det fruktansvärda dramat med den instängda familjen i Österrike häromåret – eller om var någonstans Mellaneuropa egentligen ligger.

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och har även givit ut uppmärksammade romaner som ”Theres”, om Ulrike Meinhof, och ”De fattiga i Lodz” som belönades med Augustpriset 2009.

Steve Sem-Sandberg kommer att ta emot priset i samband med evenemanget Radiokorrespondenterna på Södra Teatern i Stockholm den 17 augusti.

På torsdag 17 juni kl. 14.03 sänds ett samtal mellan Steve Sem-Sandberg och Gunnar Bolin i Kulturradion samt en förkortad version av Maarja Talgres program om Sem-Sandbergs prisade roman ”De fattiga i Lodz”.

Pressbild:
Steve Sem-Sandberg
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/764291_1740_2000.jpg

Foto: Marja Talgre/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Kerstin M Lundberg, 0704-64 88 33
Gunnar Bolin 0702-19 16 35
Elin Claeson 08-784 11 84

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".