Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kosmo: tema utopier

Publicerat lördag 19 juni 2010 kl 16.03
Kosmo har tema utopier.

P1 lördag 19 juni 16.03 med repris måndag 21 juni 18.15

En utopi är drömmen om det ideala samhället. Det som ännu inte finns, men som många författare och konstnärer genom tiderna laborerat med som idé. Frågan om huruvida utopier har en postiv eller negativ innebörd är omdiskuterat.

Även i vår tid försöker många förverkliga utopiska idéer. Cecilia Blomberg har besökt en sådan plats, the Land kallas den alternativa risodlingen och gemenskapen utanför Chiang Mai i norra Thailand. Platsen började ta form mentalt hos konstnären Kamin Lerdchaprasert då den thailändska ekonomin krisade i början av 90-talet. Tillsammans med sin vän Rirkit Tirvanija, en av de mest omtalade konstnärerna på den internationella konstscenen, köpte de en bit mark och började bjuda in sina konstnärsvänner att bidra med byggnader och idéer. De ville testa om det gick att bli självförsörjande, odla ris enligt gamla buddhistiska metoder, och skapa en mötesplats där konstnärer ska kunna mötas.

Med i programmet finns författaren och journalisten, före detta kulturchefen Per Svensson som har gjort sig känd som en liberal tänkare; inte partipolitiskt bunden, men mycket bestämd i sina åsikter kring folkhemsprojektet, monarkin och individens frihet. Numera bor han i Malmö, där han nu är skribent på Sydsvenskan. Just Malmö ser Per Svensson som en plats som lyckats förverkliga en sorts utopi i det lilla formatet, i sin förvandling från industri- till kunskapsstad. Även om han i övrigt hyser mycket stor skepsis till starka utopier. Kosmos Anneli Dufva stämde träff med Per Svensson högst uppe i det nybyggda hus kallat Orkanen, som bland annat rymmer Malmö Högskolas bibliotek, för att tala om begreppet utopi.

Gunnar Bolin är Schweiz och funderar kring hur landet med dess historia, konst och politik förhåller sig till utopiska idéer.

Kosmo tar upp temat nationell identitet igen och i veckans program är det arkitekten Jonathan Benjamin Boyadgian som talar om arkitekturens betydelse för den palestinska identiteten. Han är född och uppvuxen i Betlehem, utbildad i Paris och numera återigen bosatt på Västbanken, precis utanför Betlehem. Han berättar hur en stor del av det palestinska kulturarvet; olivlundarna, de terrasserade landskapet håller på att försvinna. För den befolkningsexplosion som äger rum bland palestinier på deras begränsade geografiska utrymme har lett till att det byggs mycket och inte alltid så genomtänkt. Man hyr bulldozers som river ner gamla hus, plattar till alla ojämnheter i landskapet och sedan smäller man upp nya hus, helt utan hänsyn till landskap och historiskt arv. Och det är palestinierna själva som står för en stor del av förstörelsen.

Programledare Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".