Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Meny med Tomas Tengby: Alexandra Zazzi lagar mat i tryckkokare

Publicerat torsdag 7 oktober 2010 kl 10.03
Alexandra Zazzi och programledaren Tomas Tengby. Foto: Tomas Tengby.

P1 torsdag 7 oktober kl. 10.03

Nyfiken på tryckkokad mat? Det tar bara halva tiden, smakerna koncentreras och det sägs även vara nyttigare än att koka råvarorna på vanligt sätt.

Tomas Tenby åker hem till Alexandra Zazzi, veckans kock.
- Det är så otroligt lätt men folk är lite rädda för tryckkokare. Det går fortare, ungefär hälften av tiden som det tar att koka mat på vanligt sätt, säger Alexandra Zazzi. 
Alexandra gör en gryta med högrev, rimmad oxbringa och rotfrukter. Till det serverar hon en salsa verde - en mixad sås med persilja, citron, kapris, sardeller och olivolja. Alexandra lagar svensk-italienska rätter, som till exempel risotto på dinkelvete.

Dessutom tar Meny tempen på den svenska fikakulturen - vi fikar ju som aldrig förr och caféerna blomstrade trots lågkonjunkturen. I lattelandet Sverige gör nu bryggkaffet ett återtåg som hippt med utvalda bönor - även om det aldrig riktigt försvann. Och vad mer är nytt? Det handlar också om svenskarna som startat fik på Manhattan, och vars mission är att New York-borna ska säga "Let's have a fika".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".